28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Europa osudila odluku američkog suda o pobačaju, hrvatski zastupnici podijeljeni!

4 min read
Nezavisni hrvatski eurozastupnik Mislav Kolakušić glasao je protiv rezolucije, a Ivan Vilibor Sinčić ostao je suzdržan.

Europski parlament je u četvrtak, reagirajući na odluku Vrhovnog suda SAD-a o ukidanju prava na pobačaj na saveznoj razini, zatražio da se to pravo zaštiti u EU-u, no zastupnici desnice i dijela desnog centra tome su se usprotivili. Podijeljen je bio i HDZ. 

Vrhovni sud SAD-a, u kojem čvrstu većinu imaju konzervativni suci, 24. lipnja je izglasao ukidanje prava na pobačaj na nacionalnoj razini i prepustio da o tome odlučuju savezne države.

Zagovornici prava na pobačaj odluku su ocijenili velikom korakom unatrag za ženska i reproduktivna prava, a potaknula je i strahove da će se trend ograničavanja prava žena i seksualnih manjina preliti i na Euorpu.

U rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 324 glasova za, 155 protiv i 38 suzdržanih, Europski parlament (EP) zatražio je da se pravo na pobačaj uključi u EU-ovu Povelju o temeljnim pravima. 

Zastupnici su zatražili da se Vijeću podnese prijedlog za izmjenu članka 7. Povelje istaknuvši da “svatko ima pravo na siguran i zakonit pobačaj” i pozvali Kongres SAD-a da usvoji prijedlog zakona koji bi zaštitio pobačaj na saveznoj razini.

Također su iskazali zabrinutost zbog mogućeg porasta financiranja skupina koje se bore protiv prava na izbor i prava seksualnih manjina u svijetu i Europi. Pozvali su države članice da dekriminaliziraju i zajamče pristup sigurnim, legalnim i besplatnim uslugama pobačaja.

U raspravi o odluci Vrhovnog suda SAD-a održanoj u ponedjeljak većina zastupnika i EU-ova povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli ocijenili su da je ona opasan korak unatrag za prava žena.

Presuda je “podsjetnik da se teško stečena prava nigdje ne mogu uzeti zdravo za gotovo”, rekla je povjerenica Dalli otvarajući raspravu i istaknula da je “EU predan provedbi svojih obveza u vezi s ljudskim pravima djevojčica i žena”.

“To je postignuće na koje moramo biti ponosni i koje moramo njegovati jer se lako može izgubiti”, upozorila je Dalli.

Sokol: Ljevičari potiču kulturu smrti 

U raspravi su zastupnici desnih klubova podržali, a klubovi centra i ljevice osudili odluku američkog suda, no podijelila je zastupnike desnog centra, odnosno Europske pučke stranke (EPP) kojoj pripada i HDZ.

Protiv rezolucije je glasalo troje od četvero HDZ-ovih eurozastupnika. Sunčana Glavak bila je suzdržana.

HDZ-ova europarlamentarka i članica izaslanstva EP-a za odnose sa SAD-om Željana Zovko za Hinu je rekla da “smatra bespredmetnom” raspravu eurozastupnika o “najvećoj demokraciji koju poznajemo”. 

Napomenula je da u EU-u ionako po načelu supsidijarnosti svaka članica samostalno donosi zakone o tom pitanju.

Istog je mišljenja i HDZ-ov Tomislav Sokol koji kaže da “Europski parlament nema nadležnost kada je u pitanju pobačaj, jer to pitanje nije u nadležnosti Europske unije već država članica”.

“Europski parlament se nema pravo miješati u odluke sudova neke druge demokratske države izvan Europske unije pa donošenje rezolucija na tu temu smatram neprimjerenim”, rekao je Sokol za Hinu.

“To sve dolazi od ljevičarskih političkih grupa i aktivista koji promiču kulturu smrti te tvrde da je pobačaj ljudsko pravo, što nije točno. Ljevičarski aktivisti u Europi, ali i u Hrvatskoj se nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a boje da će se navedena odluka odraziti i imati posljedice u cjelokupnoj EU. Zato sam glasao protiv rezolucije“, tumači Sokol.

Ladislav Ilčić iz kluba Europskih konzervativaca i reformista (ECR) ustvrdio je da se u trudnoći “ne radi o ženinom tijelu, nego o jednom drugom organizmu s drugom genetskom strukturom” te “da pravo na pobačaj nije temeljno ljudsko pravo”.

Zagovornike prava na pobačaj optužio je da neistomišljenicima žele uskratiti slobodu da iznose suprotne stavove.

Picula: Pobačaj u Ustav

Zastupnici iz redova centra i lijevih klubova jednoglasno su osudili ograničavanje prava na pobačaj i založili se da se to pravo jamči u EU-u.

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u klubu socijaldemokrata (S&D), upozorio je i na probleme u osiguranju tog prava u Hrvatskoj. Odluku američkog suda smatra nasljeđem bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

“Odluka Vrhovnog suda SAD-a o poništenju prava na pobačaj opasan je presedan i dokaz da ‘trampizam’, nažalost, nije nestao s njegovim mandatom. Upravo zbog toga moramo učiniti sve da spriječimo slične inicijative u našim društvima koje se nadahnjuju ovom ponižavajućom odlukom”, rekao je Picula.

“Nažalost, zdravstveni je sustav i u Hrvatskoj premrežen najkonzervativnijim utjecajem pa tako u javnom zdravstvenom sustavu imamo cijele bolnice u kojima liječnici odbijaju pravo na pristup pobačaju”, kazao je.

“Vrijeme je da u cijeloj Europskoj uniji, pa tako i Hrvatskoj, pravo na pobačaj dodatno zakonski osiguramo uključivanjem u nacionalne ustave i Povelju Europske unije o temeljnim pravima”, poručio je Picula u raspravi.

Matić: No pasaran nazadnjacima

SDP-ov zastupnik Predrag Fred Matić, zamjenski član u Odboru EP-a za prava žena i rodnu ravnopravnost, za Hinu je istaknuo da je “pobačaj medicinska usluga i zahvat, a ne ideološko pitanje na kojem bi se trebale voditi političke borbe”.

U Europskom parlamentu “jasno osuđujemo” odluku američkog suda “te pozivamo da se pravo na siguran i legalan pobačaj maksimalno zaštiti” rekao je.

“Već sam rekao da se mnoge stvari iz SAD-a prelijevaju i na ostatak svijeta, ali ovo im neće proći, (…) nećemo dozvoliti da ova odluka iz SAD-a bude vjetar u leđa europskim nazadnjacima”, rekao je Matić. 

“Stečena prava sve se više nalaze na udaru i oko toga moramo biti oprezni i spremni i u Europi”, upozorio je hrvatski eurozastupnik. 

Nezavisni hrvatski eurozastupnik Mislav Kolakušić glasao je protiv rezolucije, a Ivan Vilibor Sinčić ostao je suzdržan.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)