28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Iz osječkog Zavoda sudjelovali u puštanju 10.000 sterilnih mužjaka komaraca!

1 min read
Borba s komarcima ne pita! Sredstva se ne biraju...

Sterilne muške tigraste komarce, njih 10.000, pustili su u prirodu na jugu Istre u Premanturi, a dopremljene iz Bologne. Riječ je o pokusu u kojem sudjeluju zajednički Sveučilište u Osijeku, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije i HZJZ, uz pomoć ostalih zavoda iz Hrvatske, svakako našeg iz OBŽ. Riječ je o pokusu kojim bi se trebala smanjiti drastično populacija komaraca. Jer, sterilni mužjaci se pare, ali – ‘ćorak’.

– Prvi sterilni mužjaci komaraca lete Hrvatskom – napisali su iz Zavoda iz OBŽ na društvenim mrežama, nastavljajući…

– Djelatnici NZJZ OBŽ sudjelovali u pilot projektu biološke kontrole komaraca SIT tehnikom. Prvo puštanje sterilnih mužjaka komaraca vrste Aedes albopictus, na području naselja Premantura i planiranju daljnjih postupaka (reizlov i uspostava monitoringa tijekom perioda ispuštanja) u sklopu provedbe pilot projekta “Kontrola brojnosti komaraca SIT tehnikom – unošenjem sterilnih jedinki mužjaka tigrastog komarca na području naselja Premantura.

– Tehnika sterilnih kukaca (SIT, eng. Sterile insect technique) je biološka metoda suzbijanja ciljane vrste ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu koji se pare s divljim ženkama a, kao rezultat, ženke polažu neoplođena jaja te posljedično tome nemaju potomstva – zaključili su.

Foto: Facebook, NZJZ OBŽ (screenshot)