29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Samo metar ispod ceste, metar pokraj ranije ukopane cijevi, ‘skrio’ se kameni sarkofag!

2 min read
Više od 8.000 godina živi se na području Vinkovaca, ili Cibalije, susjednog grada Osijeka, ili Murse. Ne čudi stoga da se u pojedinim dijelovima oba grada, a u ovom slučaju Vinkovaca, 'sa svakom iskopanom lopatom' može pronaći ponešto iz daleke prošlosti.

Desetke godina su se Vinkovčani izvjesnom gradskom cestom, u potpunom neznanju, vozili preko rimskog kamenog sarkofaga. Svjedoči o tome nalaz prilikom radova u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima, a i fotografije koje je na Facebooku objavio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, potom prenio i Grad Vinkovci. Samo metar ispod ceste, samo metar pokraj neke ranije ukopane cijevi, ‘skrio’ se kameni sarkofag.

Više od 8.000 godina živi se na području Vinkovaca, ili Cibalije, susjednog grada Osijeka, ili Murse. Ne čudi stoga da se u pojedinim dijelovima oba grada, a u ovom slučaju Vinkovaca, ‘sa svakom iskopanom lopatom’ može pronaći ponešto iz daleke prošlosti.

Kako se saznaje iz prvi pregleda, a koje su učinili iz tamošnjeg Gradskog muzeja, a nakon što je iskopana tek bočna stranica sarkofaga, vjeruje se da isti datira iz 3. ili 4. stoljeća, a da je vrlo vjerojatno opljačkan još u antičko doba, kao i svi ranije pronađeni sarkofazi na tom području. Posljednji je, naime, iskopan, prije 25 godina.

– Najstarije kontinuirano naseljeno naselje kao nepresušan izvor arheoloških nalazišta u svakoj svojoj ulici skriva poneku tajnu. Potencijalno veliko i značajno otkriće sada imamo u Zvonarskoj ulici, gdje je pronađen veliki rimskodobni kameni sarkofag. Trenutno je iskopan samo bočni dio sarkofaga, dok se ostatak nalazi ispod ceste. Vađenje sarkofaga predviđeno je za ponedjeljak kada će ga naši arheolozi i otvoriti, nakon čega ćemo više znati o ovom vrijednom nalazu – napisao je na svojem Facebook profilu vinkovački gradonačelnik.

Foto: Facebook, Ivan Bosančić, Grad Vinkovci (screesnhot)