19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječanin uokolo dvije i pol godine spajao kuće na plin!? Plaćali mu na ruke!? Brojilo nije stavljao!?

2 min read
- Okrivljenika se tereti da je u istom razdoblju, u nakani da prikrije opisano prisvajanje novca, sastavio više računa i potvrda o uplatama u koje je unosio neistinite podatke i koje je ovjeravao službenim pečatom te ih predao odgovornim osobama, iako je znao da to ne odgovara istini.

– Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1977.) zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona/11, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ/11 i krađe iz čl. 228. st. 1. KZ/11 – javlja DORH i nastavlja…

– Okrivljenog 45-godišnjaka se tereti da je od 1. veljače 2017. do 19. lipnja 2019., u Belom Manastiru i u više mjesta na području Baranje, kao stvarni voditelj pogona jednog trgovačkog društva iz Osijeka; ovlašten za odobravanje priključaka na distribucijski sustav; postupio u nakani da si pribavi protupravnu znatnu nepripadnu materijalnu korist. Tereti ga se da je, iako svjestan uvjeta potrebnih za priključenje na distribucijski sustav, kao i visine naknade koju je investitor dužan platiti prije priključenja; protivno pisanim pravilima; bez ugovora ili energetske suglasnosti i plaćanja propisanih naknada odobrio većem broju fizičkih i pravnih osoba priključak na distribucijski sustav, kao i da je od pojedinih osoba tražio da mu plate na ruke naknadu za priključenje, pri čemu im je neistinito predočio da je ukupna naknada za priključenje znatno veća od propisane.

– Tereti ga se da, nakon priključenja tih fizičkih i pravnih osoba na distribucijski sustav, nije ih u evidencijama društva upisao kao nove potrošače i nova mjerna mjesta, iako je bio svjestan da će uslijed toga nastupiti šteta za trgovačko društvo jer tim novim potrošačima neće biti obračunata potrošnja i ispostavljeni računi za potrošeni energent. Kako su u navedenom razdoblju ti potrošači, bez obračuna potrošnje i plaćanja, potrošili ukupno oko 155.494 kubnih metara energenta, i kako si je protupravnim prisvajanjem naknade za priključenje pribavio protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 126.142,22 kuna, tako je okrivljenik, tereti ga se, oštetio trgovačko društvo za iznos od ukupno 687.390,84 kuna.

– Okrivljenika se tereti da je u istom razdoblju, u nakani da prikrije opisano prisvajanje novca, sastavio više računa i potvrda o uplatama u koje je unosio neistinite podatke i koje je ovjeravao službenim pečatom te ih predao odgovornim osobama, iako je znao da to ne odgovara istini.

– Tereti ga se i da je od 1. veljače 2017. do 19. lipnja 2019. u Belom Manastiru, u nakani da uzme više obračunskih uređaja, ušao u skladište pogona trgovačkog društva iz Osijeka i uzeo te zadržao za sebe 23 uređaja ukupne vrijednosti 8.950,00 kuna – zaključuje se u izvješću DORH-a.

Foto: Pixabay (ilustracija) & Google Street View (screenshot)