18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

31. obljetnica osnutka Antunovačke satnije! Anušić: Najteži trenutci uslijedili su u listopadu…

2 min read
Ratnih dana u Antunovcu prisjetio se i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Antunovac - Ivanovac Stjepan Šerić koji je naglasio kako se žrtva hrabrih branitelja ne smije nikada zaboraviti.

Povodom obilježavanja 31. obljetnice osnutka ZNG na području Antunovca, Antunovačke satnije, župan Ivan Anušić, u četvrtak, 14. srpnja, položio je vijence i zapalio svijeće kod spomen-obilježja u Antunovcu i Selešu, u znak sjećanja na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.

– Nakon osnivanja naše satnije krenula je organizirana obrana Antunovca i čitavog područja naše općine, jer smo do tada bili u dragovoljačkim odredima, mnogi već od veljače 1991. godine, pa i ranije, motreći i izviđajući situaciju. 14. srpnja 1991. godine službeno postajemo pripadnici ZNG-a i krećemo s intenzivnijom obranom i utvrđivanjem položaja oko Antunovca, a tada započinju i ozbiljniji napadi na naša sela. Nažalost, najteži trenutci uslijedili su u listopadu padom Orlovnjaka, potom u studenom padom Seleša te konačno u prosincu padom Antunovca, međutim svi ti datumi ostaju nam u trajnom sjećanju kao podsjetnik na ogromnu žrtvu branitelja i civila u obrani domovine. I dalje smatram da se nedovoljno u hrvatskoj javnosti i obrazovnom sustavu govori o Domovinskom ratu i ulozi hrvatske vojske u borbi za slobodu. Zbog toga, mi koji smo sudjelovali u bitkama, održavamo sjećanja i obilježavamo važne obljetnice kako bi naredne generacije znale cijeniti žrtvu hrvatskih branitelja – istaknuo je župan.

Ratnih dana u Antunovcu prisjetio se i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac Stjepan Šerić koji je naglasio kako se žrtva hrabrih branitelja ne smije nikada zaboraviti.

– Okupili smo se da obilježimo 31. obljetnicu osnivanja ZNG-a na području Općine Antunovac koji je osnovan kao postrojba u sklopu 1. satnije 2. pješačke bojne 106. brigade. Naša je satnija branila prostor koji se proteže od Orlovnjaka do Seleša te samo mjesto Antunovac. Smisao ovakvih okupljanja je da se žrtva Domovinskog rata i doprinos branitelja, ali i civila u stvaranju neovisne domovine, nikada ne zaboravi. Mi ćemo se i dalje truditi da generacije koje dolaze ne zaborave ono što je krvlju naših branitelja utkano u ovu zemlju i da se s ponosnom sjećamo svih dana Domovinskog rata – kazao je Šerić.

Tekst i foto: OBŽ