28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Plutajuća ograda na Kopiki postavljena! Lučka kapetanija zabranjuje pristajanje…

2 min read
A zašto je to važno? Zbog naše sigurnosti! Zbog novih pravila Lučke kapetanije, a koja zabranjuje udaljavanje od obale na kupalištima više od 20 metara, kao i pristajanje čamaca na kupališta…

– …u suradnji sa Hrvatskim vodama Športski objekti Osijek popravili su plutajuću zaštitnu ogradu na Kopiki – javili su jučer na društvenim mrežama iz ove osječke tvrtke, čime je u funkciju stavljen još jedan segment kupališta u Osijeku, plaže na Dravi na Kopiki.

Naime, prošle godine nabavljena plutajuća zaštitna ograda zahtjevala je reparacije, a što je sada obavljeno i ograda je ponovno postavljena, što su iz Športskih objekata učinili čamcima Hrvatskih voda.

Grad Osijek je, inače, nabavio plutajuće zaštitne ograde na Rijeci Dravi za tri kupališta, odnosno Copacabanu, Pampas i za kupalište kod željezničkog mosta. Ukupno je to oko 800 metara ograde. Kopika ima oko 400 metara ograde, a preostala dva kupališta oko 200.

A zašto je to važno? Zbog naše sigurnosti! Zbog novih pravila Lučke kapetanije, a koja zabranjuje udaljavanje od obale na kupalištima više od 20 metara, kao i pristajanje čamaca na kupališta…

Podsjećamo…

Naime, prošle godine je Lučka kapetanija u Osijeku odredila posebne uvjete plovidbe, ali i kupanja na rijeci Dravi za trajanja kupališne sezone, odnosno do konca kolovoza. Područje obuhvaćeno posebnim uvjetima je od spusta kod Riječne ratne flotile do cestovnog mosta kod Višnjevca, odnosno ‘u brojkama’ od rkm 16+000 do rkm 25+000.

– Skuteri, gliseri i sva druga brza plovila smiju se kretati na ovom području samo sredinom plovnog puta ploveći minimalnom sigurnom brzinom, uz obavezu propuštanja i izbjegavanja drugih plovila na način da druga plovila ne moraju mijenjati kurs i brzinu plovidbe. Sva plovila pri plovidbi moraju u svakom trenutku biti udaljeni minimalno 30 metara od obale i usidrenih plovila, a minimalno 40 metara od navedenih kupališta”, stoji u dokumentu koji potpisuje v.d. lučkog kapetana Dragan Mijić.

Dio zabrana tiče se i kupača, plivača na Dravi. Ne smiju se udaljiti više od 20 metara od obale kupališta, odnosno ne više od 10 metara na svim ostalim dijelovima rijeke. Ne smiju plivači prilaziti plovnom putu. Što će reći kako preplivavanje Drave ne dolazi u obzir.

Na spomenutoj dionici sada je zabranjeno skijanje na vodi i obavljanje sličnih aktivnosti, uključujući i bespotrebne manevre okreta i naglih skretanja plovila, napose skutera i glisera. Posebne zabrane tiču se blizine kupališta, odnosno Kopike, Želje, Podravlja, kod Neptuna i na Pampasu, a gdje je plovidba svih motornih čamaca, skutera, glisera i sportskih čamaca zabranjena, a zabranjeno je i pravljenje valova osim kad je ono neophodno. Zabranjeno je pristajanje uz obalu na području kupališta. Osim službama. Svi ostali tu smiju prići samo na 30 metara.

Foto: Facebook (screenshot)