29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

VIDEO ‘Pijavica’ u Slavoniji: Na terasi u sekundi ‘razorila’ suncobran s postoljem od 160 kg!

1 min read
Toplinski val je posljednjih dana, uz iznimno vruće dane, donio i ovakve pojave. Kao 'grom iz vedra neba' se na nekih, vjerojatno, '+30 i kusur' stupnjeva pojavilo 'vražje kolo'.

Samo u nekoliko sekundi je jak vjetar, ‘pijavica’, odnosno vjerojatnije ‘vražje kolo’ poharalo terasu jednog virovitičkog kafića, gotovo ‘razorilo’ suncobrane postolja teških 160 kilograma, izvrnulo platno i, zacijelo, oštetilo njihovu konstrukciju. Sve je bilo gotovo brže no što su mogli djelatnici reagirati.

Toplinski val je posljednjih dana, uz iznimno vruće dane, donio i ovakve pojave. Kao ‘grom iz vedra neba’ se na nekih, vjerojatno, ‘+30 i kusur’ stupnjeva pojavilo ‘vražje kolo’.

Pijavica, vrtložni vjetar, vijar ili tromba je atmosferski vrtlog manjeg razmjera i kratkog trajanja koji se pri izrazito nestabilnoj atmosferi pojavljuje ispod olujnog kumulonimbusa. Pijavice obično kratko traju, od pet do deset minuta, ali katkad mogu trajati i preko sat vremena. Brzine kojima zrak kruži oko područja sniženog tlaka u središtu vrtloga iznose od nekoliko km/h pa do 80 km/h u izuzetnim slučajevima.

Ovo je prije bilo ‘Vražje kolo’, ‘pješčana pijavica’…

Ona je također snažna, dobro oblikovna i relativno kratkotrajna, Obično je bezopasna, ali u rijetkim prilikama može narasti dovoljno veliko da predstavlja prijetnju i ljudima i imovini. Ne smatra se tornadom, zapravo ni pijavicom, a nastaje pri vedrom vremenu i nije povezano s oblakom.

Video događaja s terase kafića pogledajte OVDJE.

Foto: Facebook (screenshot)