27. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Otvoren Pješački most! U boljoj je ‘formi’ nego ’80. godine!

2 min read
'Prerezao je vrpcu' gradonačelnik Ivan Radić, ali ne mosta, već zastave Grada Osijeka, a koja se spustila niz bok, označivši drugu etapu rekonstrukcije završenom.

Na vrijeme, prije isteka roka, za ‘kraći korak’ do Kopike, otvoren je u petak ponovno za promet pješaka preko rijeke Drave Pješački most u Osijeku. ‘Prerezao je vrpcu’ gradonačelnik Ivan Radić, ali ne mosta, već zastave Grada Osijeka, a koja se spustila niz bok, označivši drugu etapu rekonstrukcije završenom. Rekonstruirana je hodna površina i most je ponovno u funkciji, čvrst, snažan…, vele izvođači – i u boljoj formi nego ’80. godine kada je izgrađen.

Izvedena je, naime, rekonstrukcija 50 betonskih ploča hodne površine mosta, od kojih je 45 obnovljeno, a 5 potpuno izmijenjeno. Uz raniju izmjenu čelične konstrukcije, možemo reći da je to sve ‘noviji most’. Jer, izmjena betona uvjetovala je i uklanjanje starog asfalta…, brojni su zahvati učinjeni u sastavu etape, a kako bi Pješački most ostao dugotrajno sastavnicom ‘razglednice’ Osijeka.

– S nestrpljenjem smo dočekali otvorenje mosta. Pješački most je žila kucavica pješačkog i biciklističkog prometovanja s jedne na drugu obalu Drave. Sanacija je bila zahtjevan posao, s obzirom na to da je po svojoj konstrukciji jedinstven u Hrvatskoj i da su mostovi poput osječkog vrlo rijetki. Ukupna vrijednost obnove je 14,5 milijuna kuna – rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić i zahvalio izvođaču radova što radovi završavaju prije 31. prosinca, kada je ugovoreni rok.

Zahvalio je i građanima na strpljenju tijekom radova na mostu, ali i zbog drugih radova koji se odvijaju u gotovo svim dijelovima grada.

– Gradi se kao nikada ranije. Nedavno smo otvorili Kopiku, što je također prva velika rekonstrukcija nakon 46 godina. Modernizacija tramvajske infrastrukture ide svojim tijekom, kao i radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda. Radovi na obnovi Tvrđe završeni su u istočnom dijelu, trenutačno se odvijaju u središnjem i idu prema zapadnom ulazu. Ulaže se najviše u posljednjih 30 godina, na području grada imamo investicije vrijedne preko milijardu kuna – rekao je gradonačelnik.

Direktor tvrtke Sitolor Marko Brajković rekao je da je most sada u boljem statičkom i dinamičkom stanju nego kad je bio nov, jer su pri sanaciji upotrijebljeni materijali posljednje generacije.

– Osječani mogu biti zadovoljni kvalitetom obnove. Ostalo je još nešto malo radova u podzemnim komorama, ali to neće ometati prometovanje mostom. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali na ovoj obnovi, kooperantima, dobavljačima i Gradu kao investitoru, s kojim smo ostvarili izvrsne odnose – kazao je Brajković.

Inače, raspon konstrukcije pješačkog mosta iznosi 210, visina pilona 35, a širina hodne površine 5 metara.

Foto: OsijekExpress.com