21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječki HNK trijumfalno nastupio pred 2.500 Finaca na svjetskom opernom festivalu Savonlinnan!

2 min read
Predstave na festivalu trajale su nekoliko dana, još i večeras, a sve pred najmanje 2.500 gledatelja. Takvu publiku kazališni umjetnici rijetko imaju pred sobom, makar su Osječani i kroz Sterijino pozorje i brojne druge nastupe već imali priliku osjetiti 'četveroznamenkasti pljesak'.

Velika je čast iskazana osječkom i riječkom HNK-u u Finskoj, a gdje je pet solista, Leon Košavić, Katarina Toplek, Blaž Galojlić, Robert Adamček i Karlo Miličević, nastupilo na Savonlinnan svjetskom opernom festivalu, trećem najstarijem na svijetu, a koji u povijesnom dvorcu Olavinlinna okuplja istinski vrh ovog glazbenog i scenskog izričaja. A kada je Osijek stao na pozornicu pred 2.500 ljudi, trjumfalno okončao predstavu, Finci su tradicionalno, uz pljesak, nogama lupali o pod, iskazujući iznimno zadovoljstvo nastupom hrvatskih solista.

Naime, preksinoć su održane dvije jednočinke, opere Arlechinno, F. Busoni i Gianni Schicchi, G. Puccini, u koprodukciji HNK u Osijeku i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Bio je to trijumfalan nastup i uspjeh osječke i riječke opere, dočim zajednički nastupi predstavljaju i neupitnu potvrdu važnosti tog ‘koprodukcijskog konzorcija’.

Predstave na festivalu trajale su nekoliko dana, još i večeras, a sve pred najmanje 2.500 gledatelja. Takvu publiku kazališni umjetnici rijetko imaju pred sobom, makar su Osječani i kroz Sterijino pozorje i brojne druge nastupe već imali priliku osjetiti ‘četveroznamenkasti pljesak’.

– Arlechinno iz 1910-ih prvi će se put vidjeti u Finskoj. Busoni je volio Mozarta, a mrzio Wagnera, igrao se opernim klišejima, posuđivao iz povijesti i isprekidao komičnu naraciju citatima… Vratio je duh Commedia dell’arte s tržišta i pozornica 16. stoljeća… – najavili su Finci nastup Osječana i Riječana, dodajući…

– U Gianniju Schicchiju čini se da više rodbine oplakuje oporuku nego smrt… Gianni Schicchi najsimpatičniji je švaler u opernoj literaturi i besramni varalica čiji zamah treba održati. Najiščekivanija arija izvedbe je O mio babbino Caro…

– Ovu 115. sezonu smo završili zaista na divan način. Predstavili smo se dvjema operama u Finskoj na jednoj od najstarijih, najpoznatijih i najprestižnijih festivala u svijetu. Značaj ovog nastupa je i potvrda suradnje Rijeke i Osijeka. Ovdje su nastupali milanska Scala, bečka Opera. Tko god je bio ovdje sinoć mogao je svjedočiti prepunom gledalištu u dvorcu. Ambijent je bio divan, prostor genijalan… – nizala je intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja iz Finske, dodajući kako je dvorac iz 15. stoljeća, kako se do gledališta dolazi pomičnim mostom…

Aida, Carmen i Tosca su još izvedene na festivalu, tri opere koje pripadaju ‘svjetskoj lektiri’, što još osnažuje osječki i riječki nastup.

Inače, troškove su našima pokrili tamošnji finski festival i Ministarstvo kulture i medija RH.

Foto: HNK u Osijeku, Dina Begović (screenshot, ustupljeno za objavu)