19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Policija u Osijeku pijanca iz prometa odvela u bolnicu zbog koncentracije alkohola!

2 min read
Nije 'rekorder', ali nije svaka količina za svakoga ista. 'Rekordera' se sjećamo u nastavku teksta...

Bio je toliko pijan da je zadržan u bolnici! Takvog su pijanca osječki policajci izvukli iz prometa, a pošto je oko 22 sata u petak ‘nađen’ za volanom…

Nije ‘rekorder’, ali nije svaka količina za svakoga ista. ‘Rekordera’ se sjećamo u nastavku teksta…

– Tijekom vikenda, na području Policijske uprave osječko-baranjske policijski službenici su u nadzoru prometa evidentirali 42 vozača osobnog automobila i devet vozača bicikla koji su bili pod utjecajem alkohola – javlja policija i navodi slučaj iz naslova…

– Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u petak, oko 22 sata, u Osijeku, kada je u nadzoru prometa zaustavljen vozač osobnog automobila 34–godišnjak. Alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija od 2,92 promila alkohola u krvi te je nakon liječničkog pregleda zadržan u bolnici zbog velike koncentracije alkohola u krvi.

– Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova – zaključuju iz policije.

Inače, to i nije ‘rekordna koncentracija alkohola’, a kakvoj smo svjedočili iz policijskih priopćenja, no nije za svakog ista količina alkohola jednaka.

Naime, prije oko dva mjeseca u jednoj prometnoj nesreći u OBŽ, u kojoj su tri osobe lakše ozlijeđene, kod jednog vozača alkotestiranjem je utvrđeno rekordnih 4,47 promila alkohola. Alkotestiranjem mu je utvrđeno 4,47 promila alkohola te mu je u Kliničkom bolničkom centru Osijek izuzeta krv i urin radi analize.

Wikipedia, inače, o alkoholu i koncentraciji piše: U početku akutnog opitog stanja (0,5 ‰) javlja se promjena ponašanja, ali teško prepoznatljiva. S povećanjem alkohola u krvi (2,5‰) javlja se ataksija, nistagmus, proširenje zjenica, crvenilo lica, dvoslike, povraćanje, miris po alkoholu i tako dalje. Dalje od toga (5‰) nastaje poremećaj svijesti do kome, a pri većim koncentracijama nastupa smrt, zbog zatajenja dišnog sustava.

Na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a stoji da – Već kod 0,5 promila, ponašanje je nekritično, pomalo euforično. Uobičajeno mišljenje i prosuđivanje je promijenjeno. Kako raste koncentracija, oko 1‰, dolazi do nesigurnosti u hodu, općenito voljne motoričke radnje postaju neprecizne, “nespretne”. Na razinu od oko 2‰ depresivni efekt je evidentan – i na razini motoričkih centara, i na razini centara koji kontroliraju emocije i ponašanje. U toj fazi nerijetko se vidi izrazito svadljivo, agresivno ponašanje, uz nagle, neočekivane promjene raspoloženja, od smijeha do plača. S koncentracijom od oko 3‰ nastupa stanje jake konfuznosti i zakočenosti. Nakon toga dolazi do dubljih poremećaja svijesti, kome te čak smrti.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)