13. kolovoza 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HGSS-ovci u Kopačkom ritu iz ‘živog blata’ spasili muškarca! Zaglavio u močvarnom tlu!

2 min read
Kopački rit, kao i ostatak Slavonije i Hrvatske, suočava se sa sušom, uslijed čega su površine jezera sada uglavnom bez vode, ali to ne znači i da je tlo potpuno suho. Prevarilo je to jednog muškarca.

Nesvakidašnju i krajnje opasnu akciju spašavanja imali su pripadnici HGSS-a nedaleko Osijeka, u Kopačkom ritu. Muškarac se zaglavio u dubokom močvarnom tlu, a kako je prijetila opasnost od dubljeg propadanja, HGSS-ovci su u najvišem stupnju hitnosti pohitali spasiti čovjeka. I uspjeli su!

Kopački rit, kao i ostatak Slavonije i Hrvatske, suočava se sa sušom, uslijed čega su površine jezera sada uglavnom bez vode, ali to ne znači i da je tlo potpuno suho. Prevarilo je to jednog muškarca.

O svemu je HGSS izvijestio na svojim mrežnim stranicama…

– Na području Kopačkog rita zatražena je pomoć muškarcu koji je ostao zaglavljen u dubokom močvarnom tlu bez mogućnosti samostalnog izlaska. O navedenoj situaciji HGSS Stanicu Osijek informirali su djelatnici Parka prirode Kopački rit u 12:25 – javlja HGSS i nastavlja…

– Obzirom da je prijetila opasnost od dodatnog propadanja u duboki sloj mulja za akciju je određen najveći stupanj hitnosti i na lokaciju su se odmah zaputila dva najbliža spašavatelja s terenskim vozilom dok su ostali spašavatelji bili u stanju pripravnosti. Pristup lokaciji bio je dijelom čamcem i dijelom nepristupačnim terenom. U koordiniranoj akciji spašavatelja i rendžera – nadzornika parka prirode, osoba je pomoću užeta postavljena na medicinsku dasku i izvučena na sigurno tlo u 15:00h – zaključuju iz HGSS-a, pohvalivši svoje kolege…

– U ovoj neobičnoj, ali ni malo bezazlenoj akciji spašavanja za istaknuti je pravovremenu reakciju i visoku motiviranost Službe čuvara prirode kao i osobu koja je unatoč teškoj situaciji u kojoj se nalazila sačuvala svoju prisebnost. Izvrsna suradnja HGSS Stanice Osijek i PP Kopački Rit traje od samog osnivanja Stanice. Posebno intenzivna suradnja bila je tijekom poplava koje su zadesile županjsku Posavinu u kojima su sa svojim plovilima lokalnom stanovništvu pomagali i rendžeri PP Kopački Rit. Zajedničke aktivnosti se provode kroz razne vježbe i edukacije poput pružanja prve pomoći, spašavanja iz leda, traganja itd. Svrha, ali i rezultat takvih zajedničkih aktivnosti su briga o sigurnosti posjetitelja i ako do toga dođe, akcije spašavanja sa sretnim završetkom.

Foto: HGSS (screenshot)