13. kolovoza 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Slavonac na biciklu napuhao navjerojatnih 4,07 promila! ‘Smrtna doza’, a on vozi…

2 min read
Dakle, još jednom... Policija je u Slavoniji zaustavila vozača bicikla s koncetracijom alkohola u krvi od 4,07 promila...

– …upravo kod vozača bicikla policijski službenici utvrđuju najveće koncentracije alkohola u organizmu, iako rijetko tako velike kao u srijedu, 3. kolovoza u 12:30 sati u Španatu, gdje je 45-godišnji vozač bicikla zatečen u nadzoru prometa, a izvršenim alkotestiranjem je kod njega utvrđena koncentracija od 4,07 g/kg – izvijestila je Policijska uprava virovitičko-podravska u sastavu upozorenja kojeg je priopćila medijima za utjecanje na javnost o štetnosti alkohola i njegovom uzimanju prije sjedanja za volan…

Dakle, još jednom… Policija je u Slavoniji zaustavila vozača bicikla s koncetracijom alkohola u krvi od 4,07 promila…

Nadalje, doznaje se kako je isti recidivist. Pojednostavljeno, nije mu prvi put. Ali, ovoga puta je ‘oborio sve svoje dosadašnje rekorde’, doznajemo.

Inače…

Wikipedia, inače, o alkoholu i koncentraciji piše: U početku akutnog opitog stanja (0,5 ‰) javlja se promjena ponašanja, ali teško prepoznatljiva. S povećanjem alkohola u krvi (2,5‰) javlja se ataksija, nistagmus, proširenje zjenica, crvenilo lica, dvoslike, povraćanje, miris po alkoholu i tako dalje. Dalje od toga (5‰) nastaje poremećaj svijesti do kome, a pri većim koncentracijama nastupa smrt, zbog zatajenja dišnog sustava.

Na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a stoji da – Već kod 0,5 promila, ponašanje je nekritično, pomalo euforično. Uobičajeno mišljenje i prosuđivanje je promijenjeno. Kako raste koncentracija, oko 1‰, dolazi do nesigurnosti u hodu, općenito voljne motoričke radnje postaju neprecizne, “nespretne”. Na razinu od oko 2‰ depresivni efekt je evidentan – i na razini motoričkih centara, i na razini centara koji kontroliraju emocije i ponašanje. U toj fazi nerijetko se vidi izrazito svadljivo, agresivno ponašanje, uz nagle, neočekivane promjene raspoloženja, od smijeha do plača. S koncentracijom od oko 3‰ nastupa stanje jake konfuznosti i zakočenosti. Nakon toga dolazi do dubljih poremećaja svijesti, kome te čak smrti.

Foto: Pixabay (ilustracija)