26. rujna 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Udomiteljstvo – oblik pozitivnog obiteljskog okruženju za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

3 min read
Kroz projekt će se razvijati i širiti izvaninstitucijska usluga za djecu, mlade i obitelji razvijanjem te pružanjem usluge savjetovanja i pomaganja

Udomiteljstvo kao privremeni oblik skrbi djetetu osigurava boravak u obitelji,  u poticajnom i pozitivnom obiteljskom okruženju gdje se može osigurati odgovarajuća briga i potpora. Za razliku od smještaja u ustanovu, domove za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, udomiteljstvo predstavlja prirodniji oblik brige o djetetu.

S obzirom na toplinu, brigu i pažnju te iskustvo života u zdravoj sredini koju dijete može dobiti u udomiteljskoj obitelji, takav se oblik skrbi sve više naglašava i preporučuje. Kako bi se povećala osviještenost i senzibilizirala javnost o prednostima udomiteljstva Centar za pružanje usluge u zajednici Klasje kroz projekt „Podržimo i osnažimo dijete i obitelj“ za cilj ima osnažiti izvaninstitucijsku podršku djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi i njihovim obiteljima u Osječko-baranjskoj županiji.

Projekt je vrijedan 5.987.667,50 kuna i u potpunosti je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Projektne aktivnosti: Mobilni timovi, socijalni radnik i psiholog, osigurat će uslugu savjetovanja i pomaganja za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi  nakon izlaska iz sustava socijalne skrbi. Na dvije nove lokacije u Dalju i Tenji za 40-ero djece projektom će se osigurati usluga poludnevnog boravka, a jednaka će se usluga proširiti za još djece na već postojećoj lokaciji u Bistrincima. Uslugu psihosocijalne podrške mobilni će tim pružati i biološkim te udomiteljskim obiteljima djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

– Kroz projekt će se razvijati i širiti izvaninstitucijska usluga za djecu, mlade i obitelji razvijanjem te pružanjem usluge psihosocijalne podrške, kao i poludnevnog boravka. Jačat će se kompetencije stručnjaka za organiziranje i pružanje navedenih usluga te će se dodatno promovirati udomiteljstvo kao alternativni oblik skrbi za djecu kroz kampanju – tribine, konferencije, promotivne materijale, objašnjava Vedran Škugor, ravnatelj Centra za pružanje usluge u zajednici Klasje koji je nositelj projekta u trajanju od 36 mjeseci.

Više o udomiteljstvu možete saznati na poveznici Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek koji provodi projekt „Podržimo i osnažimo dijete i obitelj“, sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda: https://klasje.hr/promotivni-materijali-o-udomiteljstvu-za-djecu/. Projekt je vrijedan 5.987.667,50 kuna i u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je 36 mjeseci, od 29.10.2019. do 29.10.2022. godine.

Kako je udomiteljstvo privremeni oblik skrbi, dijete se može vratiti u primarnu obitelj kad se za to stvore uvjeti ili se može donijeti odluka o drugom obliku skrbi za dijete. Različiti su razlozi zbog kojih se djeca smještaju izvan vlastite obitelji, ali u pravilu do toga dolazi kada je ugrožena dobrobit djeteta poput: zanemarivanja djeteta, narušenih obiteljskih odnosa, ekstremnog siromaštva, napuštanja ili zlostavljanja djeteta, kronične bolesti ili smrti roditelja. U tim situacijama stručne službe biraju najbolji oblik skrbi za dijete, vodeći pri tome računa o potrebama i osobinama djeteta. U tom razdoblju djeci je potrebno pružiti sigurno mjesto za odrastanje i razvoj, a istovremeno se njihovim roditeljima pruža stručna pomoć kako bi unaprijedili životne uvjete i roditeljske vještine da bi se djeca mogla vratiti u obitelj.  Stoga su prava i obveze udomitelja ograničena s obzirom na prava i obveze bioloških roditelja.

Tekst i foto: Klasje