16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Suša! Kukuruz na 60%, kupus se kuha na suncu, grožđe sitno, krumpir suh…!?

2 min read
- Jel' bilo kiše kod vas? - pitali su Vašeg autora farmeri u Prelogu, nedaleko Koprivnice, u utorak, dan nakon manjih oborina.

Onaj pljusak kojem smo svjedočili u Osijeku prije koji dan, onaj tko se ne bavi poljoprivredom nazvat će jakom i velikom oborinom, ali na polju to izgleda drugačije. U suhu zemlju takva kiša ‘ne probije ni 5 centimetara’!?

Iako je posljednjih dana palo ponešto kiše na poljima u Slavoniji, stari ljudi znaju reći – ‘pokupilo prašinu’, sugerirajući kako je dva mjeseca bez kiše bilo i previše za raniji normalan urod povrća. Stoga se očekuje da će taj urod biti prepolovljen, piše HRT. Jer, plodovi naglo dozrijevaju zbog visokih temperatura, neujednačeni su, propadaju, suše se. A situacija nije bitnije bolja ni na sjeveru zemlje.

– Jel’ bilo kiše kod vas? – pitali su Vašeg autora farmeri u Prelogu, nedaleko Koprivnice, u utorak, dan nakon manjih oborina.

Nije pitanje bilo tu zato da im kažem ‘jel’ bilo kiše ili ne’, već da zajedno ‘kukamo’ nad manjkom oborina. Jer, ondje je bilo ili leda ili suše posljednjih tjedana i mjeseci.

Damir Andrišić, za HRT, svoj urod kukuruza opisuje riječju – katastrofa.

– Od njega neće ostati 50, 60 posto. Nadao sam se da će biti bolja godina nego lani, ali, nažalost, ništa – rekao je Andrišić, dočim i voćari, napose u virovitičkom kraju za obilniju kišu nisu znali 50 dana… Navodnjavanje radi, ali je skupo…

– Agregat nam troši četiri do pet litara na sat goriva, a možete zbrojiti koji je to trošak. Skoro da ga ne gasimo – naglasio je voćar Dalibor Mijok.

A spomenuti ‘sjevernjaci’ gledaju u vinograde i ne očekuju baš puno. Dok se istok zemlje prži na suncu, njima je tek malo ‘hladnije’.

– U ovoj godini još nije bilo prave kiše, grožđe je sitno, bobice su sitne, nije dobro – rekao je Josip Brežnjak iz Željeznice za HRT, dok iz Domitroveca Marija Cafuk dodaje kako noću zalijevaju kupus, kako ne bi ‘kuhao’ preko dana…

– Ne smijemo ih navodnjavati u ovo vrijeme dok ovako peče – rekla je.

Isto tako, dodaje HRT, a iz svjedočenja farmera, kukuruz i krumpir gdjegod su se potpuno osušili.

A vi pogodite gdje će se to odraziti!?

Foto: Pixabay (ilustracija)