28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Velika Gospa: Prvu Kalvariju u Aljmašu bivša država je srušila ’53. godine zbog bunkera!

2 min read
Tako danas, ili sutra, budete li kročili Kalvarijom u Aljmašu, znajte da je prva 'morala platiti rušenjem' jer je bivša država na tom mjestu izgradila bunker.

Danas, u nedjelju, 14.8.’22., na Uočnicu Velike Gospe, od 17:30 krenut će Križni put u aljmaškom svetištu, na aljmaškoj Kalvariji. Obnovljenoj na početku ovog stoljeća. Zašto? Jer, ispod Kalvarije ‘krije’ se jedan od dva bunkera bivše vojske bivše države, zidan ’52. godine, spreman tada za evnetualni napad Sovjeta, Crvene armije. Zbog njega je Kalvarija srušena ’53. godine, a kako nitko ne bi mogao doći u blizinu vojnog objekta. Tako danas, ili sutra, budete li kročili Kalvarijom u Aljmašu, znajte da je prva ‘morala platiti rušenjem’ jer je bivša država na tom mjestu izgradila bunker.

O rušenju prve Kalvarije ’53. godine svjedoče na mrežnim stranicama Svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu. Kalvarija je 50 godina poslije obnovljena, a bunkeri još i ranije ‘usnuli’ izvan upotrebe. Izgrađeni su za obranu od Crvene armije, koju nisu nikada dočekali. I neće. U kakvoj perspektivi im se ‘smiješi’ turizam, posebno stoga što, otkrivaju fotografije, ‘beton Druga Tita’ se i danas drži kao ‘curica’. Inače, dva su bunkera bivše vojske SFRJ pod brežuljcima Aljmaša. Spomenuti ispod Kalvarije, drugi u Stepaničevcu.

Bunkeri su građeni za obranu od Crvene armije, predstavljaju ‘predhladnoratovsku relikviju’, utjelovljuju tadašnji strah bivše države u odnosu na Sovjete, a prema svim prilikama, sugeriraju mape iz tog vremena, mogli su biti i predstavljati, čini se, drugu liniju eventualne obrane, nakon, ne daj Bože, povlačenja preko Dunava. Potonji, makar su oba jednaka, ali od kojeg imamo fotografije našeg čitatelja, u Stepaničevcu, ispod današnjih vikendica, prilično je nalik nacističkim bunkerima kakvi se nalaze ispod Beograda i kakve su otkrivale tamošnje televizije. Čini se da se vojska Jugoslavije ‘prepisivala’. Oba bunkera su dužine oko 200 metara. Riječ je o tunelima koji vode prema Dunavu, za obranu napada s riječne strane. Na svojim krajevima imaju prostorije za topove, drugdje i oružarnice, a sustav ventilacije izgledom je jednak ‘wermachtskim’. Ventilacija je bila ključna, ne samo zbog zraka za vojsku, već i barutskog isparavanja. Baš kao kod spomenutih beogradskih, i ovi imaju kuke za viseće krevete, blindirana vrata koja se i danas, 70 godina poslije, podmazana sasvim fino otvaraju. Bunker s fotografija bio je ‘skriven’ do prije 20-tak godina, vrata obrasla bršljanom, ali već nekoliko godina se razmatra upogonjenje u turizam, a otkako je država bunkere dala Općini. Pa ipak, za takvo što je potrebno i da adekvatni natječaji na europskoj razini budu raspisani, a kako bi se došlo do potrebnih financija.

Foto: Robert Opačak, Facebook (na upit ustupljeno za objavu)