18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Jedna kategorija građana prima i mirovinu i mjesečnu nagradu i poseban dodatak!

1 min read
Pravo na dodatak mirovini, kasnije, konzumiraju i članovi obitelji preminulih redovitih članova HAZU-a, ako su ostvarili pravo na obiteljsku mirovinu.

Umirovljeni redoviti članovi HAZU-a, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, čije je članstvo doživotno, primaju stalnu mjesečnu nagradu u visini prosječnog dohotka u Hrvatskoj za prethodno tromjesečje. Dobivaju i poseban dodatak, u visini utvrđene proračunske osnovice za godinu koja prethodi godini umirovljenja. Svakog mjeseca, zapravo, ‘sjeda’ im i više od 10.000 kuna. Tajna je u dodatku na koji imaju pravo, kao i članovi obitelji poslije njihove smrti, piše portal Mirovina.hr.

Pravo na dodatak mirovini, kasnije, konzumiraju i članovi obitelji preminulih redovitih članova HAZU-a, ako su ostvarili pravo na obiteljsku mirovinu. Visina dodatka određuje se primjenom mirovinskog faktora.

Statistika KZMO-a kazuje kako mirovinu s dodatkom prima 130 akademika i članova njihovih obitelji, a ‘penzija’ im je u prosjeku 9.590 kuna. Među njima je 68 muškaraca i 62 žene, ali samo 11 žena prima starosnu akademsku mirovinu, dočim su sve ostale obiteljske.

HAZU maksimalno može imati 160 redovitih članova.

Foto: Pixabay (ilustracija)