24. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ako ste oprali auto, bolje da niste! Kiša koja dolazi prema Osijeku je žuta, pješčana kiša!?

1 min read
Prognoza vremena i upozorenje DHMZ-a najavili su oborine u Osijeku i Slavoniji od 14 sati danas. To je već prošlo, sada brojne aplikacije na mobilnim uređajima govore o prvim oborinama oko 16. Uglavnom, mogla bi to biti žuta, prljava, pješčana kiša...

U Splitu i Zagori, na obali Jadrana, otocima, pada žuta, pješčana kiša. Automobili su prljavi. Jer, sa sjevera Afrike nad naše područje stigla je zračna masa koja sa sobom nosi pijesak iz Sahare, javlja Slobodna Dalmacija. Nije to ništa što već nismo iskusili, no dobro je znati da će sljedećih dana, zacijelo, u autopraonicama biti gužvi. Ako ste oprali auto prije kiše, bolje da niste.

Prognoza vremena i upozorenje DHMZ-a najavili su oborine u Osijeku i Slavoniji od 14 sati danas. To je već prošlo, sada brojne aplikacije na mobilnim uređajima govore o prvim oborinama oko 16. Uglavnom, mogla bi to biti žuta, prljava, pješčana kiša…

– Ova pojava se javlja jednom do tri puta godišnje u proljeće ili jesen, kad su južna strujanja iz sjeverne Afrike jaka, a ciklogeneza intezivna nad Mediteranom. To je dobitna kombinacija za pojavu obojenih padalina – objasnio je za BBC srpski profesor Vladan Ducić s Geografskog fakulteta u Beogradu, piše Slobodna Dalmacija, dodajući da je na prostoru bivše države takva kiša prvi puta registrirana 1933. godine.

Dodaje se i kako padaline s pijeskom nisu svo vrijeme padanja kiše, već samo na početku, što vrlo često omogući običnoj kiši da mrlje ispere. Talog ostaje nakon kratkog pljuska.

Foto: Pixabay (ilustracija)