29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kopački rit organizira slušanje rike jelena! A upravo kreću njihovi ljubavni ‘jadi’!

2 min read
Izgube li previše kilograma, a zima poslije bude jaka, pojedinima može ovo vrijeme ljubovanja biti i posljednje.

Upravo kreće rika jelena. Jeleni su sada toliko zaokupljeni ljubavlju da brojni među njima neće stići ni jesti sljedećih mjeseci. Izgube li previše kilograma, a zima poslije bude jaka, pojedinima može ovo vrijeme ljubovanja biti i posljednje.

A Javna ustanova Park prirode Kopački rit na Facebooku je ‘oglasila’ program slušanja rike jelena, ljubavnog zova jelena.

– Jelen obični najveća je životinja na području Kopačkog rita. Izvrsno pliva, ponekad i preko Dunava i naviknut je na poplavne vode. U Kopačkom ritu ima hrane u izobilju, od sočnog korijenja lopoča, preko trske do žirova. Najčešće ga se može vidjeti u sumrak kada radi ispaše izlazi na livade i barske površine. Zimi se hrani vrbom i ostalom drvenastom vegetacijom. Ženke jelena, košute, žive u većim krdima u kojima same odgajaju telad i čuvaju ih sve do njihove treće godine starosti dok mužjaci veći dio godine žive sami ili u manjim grupama sačinjenim od nekoliko mlađih mužjaka. Ljubavna rika jelena najčešće počinje krajem kolovoza i završava početkom listopada. U to vrijeme čitavo područje odzvanja glasnom rikom jelena. Mužjaci se međusobno bore, natječu i zavode ženke. Jedna od taktika zavođenja je i ukrašavanje rogova granjem i travom – najavljuje na Facebooku Kopački rit i dodaje…

– Slušanje rike jelena u Kopačkom ritu! Doživite jedinstveno iskustvo i u društvu iskusnog djelatnika parka poslušajte riku jelena izbliza. Broj sudionika je ograničen, a mjesto je potrebno rezervirati nekoliko dana unaprijed. Info i rezervacije: Tel. 031/445-445 svaki dan od 9 – 17h, Mail. prijemni.centar@pp-kopacki-rit.hr – zaključuju u najavi.

Foto: Pixabay (ilustracija)