28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osmaši odlikaši!? Treba li zbog ‘poplave odlikaša’ uvesti prijamne ispite za srednje škole?

2 min read
A oni, piše nadalje HRT, o kojima je i riječ, osmaši, kada vide kako je teško upisati srednju školu i s 5,0 ne vide drugi izlaz - osim prijamnih ispita.

Zbog takozvane i navodne ‘poplave odlikaša’ u završnim godinama osnovnih škola, sve su glasniji zahtjevi da se već od sljedeće školske godine uvedu prijamni ispiti za sve srednje škole, piše HRT, dodajući kako za sada na snazi ostaje odluka da se provedu nacionalni ispiti.

Njih je iz pet predmeta ove godine pisalo je 4.200 učenika osmih razreda iz 81 škole, a u ožujku ’23. pisat će ih svi osmaši, iz 8 predmeta. Ideja je pohvalna, ali pojedini misle kako je trebalo otići i korak dalje, do prijamnih ispita.

– Mislim da ponovno trošenje novca u milijunskom iznosu na eksperimentalnu provedbu nacionalnih ispita nije potrebno. Ti nacionalni ispiti bi imali nekakvu važnost kada bi oni učenicima imali važnost za upisivanje u srednju školu – govori za HRT Anita Poslon, učiteljica hrvatskog jezika OŠ Granešina.

Ravnateljica iz Osijeka dodaje…

– Da će roditelji kao što šalju na pripreme za državnu maturu tako slati djecu i za nacionalne ispite – kaže Vesna Vrbošić, ravnateljica OŠ Vijenac, Osijek.

A oni, piše nadalje HRT, o kojima je i riječ, osmaši, kada vide kako je teško upisati srednju školu i s 5,0 ne vide drugi izlaz – osim prijamnih ispita.

A oni o kojima je i riječ, osmaši, kada vide kako je teško upisati srednju školu i s 5,0 ne vide drugi izlaz – osim prijamnih ispita.

– Prijamni ispiti su super ideja jer ima puno odlikaša koji nemaju prave petice nego poklonjene, ti bi prijamni pokazali pravu razinu znanja – kaže Laura, 8. razred.

– Mislim da će nam donijeti dodatni stres, ali mislim da će pomoći onima koji nemaju 5,0 da upišu željenu školu, kaže Ivana.

Foto: Pixabay (ilustracija)