28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Mađarske vlasti smijenile čelnike meteorološke službe zbog pogrešne prognoze!

1 min read
Na kraju je vrijeme bilo stabilno. Čelnik i zamjenik čelnika meteorološke službe su smijenjeni momentalno.

Trebao je to biti najveći vatromet u Europi, u subotu navečer u Budimpešti, za Dan svetog Stjepana, nacionalni blagdan u Mađarskoj, no odgođen je, jer vremenska prognoza nije bila povoljna. Štoviše, tamošnji meteorolozi su najavili loše vrijeme. I sada su čelnici meteorološke službe smijenjeni, piše BBC, a prenosi N1. Vlasti nisu dugo oklijevale u smjeni.

Plan je bio ispaliti 40.000 komada razne pirotehnike, sve na 240 točaka duž 5 kilometara obale Dunava. Ali, 7 sati prije početka ceremonije, Vlada je istu odgodila za sljedeći tjedan, za 7 dana, jer najava je bila lošeg vremena. Na kraju je vrijeme bilo stabilno. Čelnik i zamjenik čelnika meteorološke službe su smijenjeni momentalno.

Služba se ispričala dan poslije za pogrešnu prognozu. Rekli su u nedjelju da se dogodio najmanje vjerojatan scenarij, kao i da je nesigurnost sastavni dio meteorologije, no isprika nije bila dovoljna. Ministar inovacija Laszlo Palkovics u ponedjeljak ih je ipak smijenio njezine čelnike, piše BBC.

Meteorološka služba u nedjelju se ispričala za pogrešnu prognozu, kazavši da se ostvario „najmanje vjerojatan“ scenarij te da je nesigurnost sastavni dio meteorologije. Ministar inovacija Laszlo Palkovics u ponedjeljak je ipak smijenio čelnike, piše BBC.

Foto: Pixabay (ilustracija)