16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Obilježena 31. obljetnica progonstva nesrpskog stanovništa Baranje u Domovinskom ratu!

1 min read
Na današnji dan '91. godine najveći dio Baranje je okupiran, a nakon napada tzv. JNA i paravojnih postrojbi, dočim je nesrpsko stanovništvo moralo napustiti svoje domove.

Kod križa na Biljskoj cesti kod Osijeka, danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 31. godišnjica progonstva nesrpskog stanovništva Baranje u Domovinskom ratu.

Na današnji dan ’91. godine najveći dio Baranje je okupiran, a nakon napada tzv. JNA i paravojnih postrojbi, dočim je nesrpsko stanovništvo moralo napustiti svoje domove.

Baranju su napale snage tzv. novosadskog korpusa JNA sa 60 oklopnih vozila, a kojima su se pridružile paravojne snage i rezervisti, podsjetio je predsjednik Zajednice povratnica OBŽ Branko Pek, dodajući kako je oko 20.000 mještana moralo otići.

Polaganju vijenaca bio je nazočan tadašnji povjerenik Vlade RH za Baranju Marko Kvesić, predstavnici jedinica lokalne uprave, među kojia i načelnik općine Bilje Željko Cickaj.

On je ocijenio da je na današnji dan bio jedan od najtragičnijih dana u povijesti Baranje. Dodao je i kako je jedino slobodno mjesto u Baranji ostalo Bilje, braneći se do 3. rujna.

Foto: Google Street View (screenshot, ilustracija)