28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

S dna Zimske luke izvučen još i čamac! Na kraju akcija Grada iz luke izvukla 1,3 tone smeća!

2 min read
Punile su se vreće smećem jako brzo, kamioni Unikoma još brže. Naprosto je nevjerojatno koliko je otpada ‘resilo’ dno korita rijeke Drave sve ove godine.

– Zajedno s čamcem, otpad izvučen iz Drave u subotnjoj akciji čišćenja teži 1,3 tone – zaključno je javio danas Grad Osijek, a pošto su u subotu gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, zamjenici Dragan Vulin i Jasenka Crnković, dožupan OBŽ Mato Lukić, direktori osječkih poduzeća Marko Eljuga, Igor Pandžić i Dejan Rusmirović, skupa sa suradnicima, iskoristili nizak vodostaj rijeke Drave i čistili njezino korito u Zimskoj luci u Osijeku.

– U vrlo uspješnoj subotnjoj akciji čišćenja Drave na potezu od Zimske luke do Željezničkog mosta, a u organizaciji Grada Osijeka, Hrvatskih voda i Osječko baranjske županije, podsjetimo, Unikom je odvezao gotovo tonu otpada. Ostao je još samo jedan plastični čamac, koji je već dugo vremena, zajedno s ostalim otpadom, bio potopljen u Dravi. Unikomovi djelatnici su ga, tijekom današnjeg prijepodneva, specijalnim vozilom (greiferom) izvukli na obalu, te odmah odvezli. U našem kratkom videu pogledajte kako je izgledalo izvlačenje čamca iz Zimske luke, a ovaj je prizor privukao brojne prolaznike koji su se tada našli na promenadi, te su sa zanimanjem pratili cijeli proces – objavili su i iz Unikoma na Facebooku, a video možete pogledati OVDJE.

(nakon galerije članak se nastavlja)

A bilo je tu svega. Kako je vodostaj Drave pao ispod -172 centmetra prije koji dan, danas ipak na nešto višoj razini, ‘isplivali’ su razni odbačeni predmeti koji zagađuju rijeku. Vadili su spomenuti, uz djelatnike Unikoma, ronioce…, stolice, fotelje, cijevi, lonce, najlonski otpad, željezo, gume, neidetificirani predmeti…

Punile su se vreće smećem jako brzo, kamioni Unikoma još brže. Naprosto je nevjerojatno koliko je otpada ‘resilo’ dno korita rijeke Drave sve ove godine.

– Drava je dosegnula povijesni minimum -172 centimetar koji nam je pokazao da Drava ne krije blago nego otpad pa smo ovom radnom akcijom željeli počistiti ono što se može. Otpad koji skupimo biti će razvrstan, inače je Grad Osijek jedan od vodećih gradova kada govorimo o razvrstavanju otpada – rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Foto: OsijekExpress.com i Grad Osijek (screenshot)