28. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

To! Počinje 4-dnevni spektakl u Perivoju! Veliki balon otvara Zemlju bez granica!

3 min read
Posebna atrakcija na pikniku bit će veliki balon koji su u Osijek dopremili članovi Balon kluba Zagreb. Mali i veliki koji dođu na piknik moći će ući u košaru balona i poletjeti iznad krovova našega grada.

Čarobna transformacija Perivoja kralja Tomislava počela je u ranim jutarnjim satima. Postavljanje pozornice i kućica, podizanje šatora, postavljanje rasvjete i velikog broja eksponata nastalih u radionicama Udruge Breza, u školama i suradnjom s drugim udrugama, promijenilo je vizuru omiljenog osječkog parka.

Od sutra (srijeda, 31. kolovoza) do subote (3. rujna) navečer, Perivoj kralja Tomislava postat će Zemlja za… prostor u kojemu se ostvaruju sve dječje želje i snovi, nebitno koliko djeca imaju godina. U Zemlji za… dobrodošli su svi, od 3+ do 93+ godina, poručuju iz Udruge Breza.

Iako će neke od radionica početi sutra jutro od 9 sati u Perivoju kralja Tomislava, Pučkom učilištu i Domu tehnike, službeno otvorenje Zemlje za… počet će u 17,00 sati na Trgu Ante Starčevića startom Bicikloskejtomobilo turneje od trga to Drvengrada. Pozivaju se svi veliki i mali ljubitelji kotača, bili oni na biciklima, romobilima, rolama, skejtovima ili nešto između, na pridruživanje turneji koju će predvoditi Ines Novak iz Dokkice, sudionike će zabaviti pantomimičar Romano Dautanac, a pridružit će se i policajci na biciklima PU Osječko-baranjske koji će paziti na sigurnost vozača.

Očekuje se kako će u 17,30 sati svi vozači s trga stići će u Drvengrad te se malo odmoriti i osvježiti na pikniku, za što se preporučuje ponijeti svoju dekicu i hranu za piknik.

Istovremeno, u 17,30 sati, ljubitelji vožnje biciklom iz Drvengrada će krenuti u Bicikloturneju upoznavanja Osijeka koju će voditi ciklovodič Matej Strišković, član udruge Karašicka Republika. U obilasku Osijeka biciklom mogu sudjelovati samo unaprijed prijavljeni biciklisti.

Zabavni program u Drvengradu vodit će Mia Varešanović čiji će Dalal-land osigurati brojne igre i zanimljive sadržaje za djecu. Baranjski OPG Duša Baranje na piknik će dovesti svoje domaće životinje, dok će učiteljice iz Helen Doron škole za učenje engleskog jezika raditi facepainting i kroz igru djecu učiti engleski jezik.

Posebna atrakcija na pikniku bit će veliki balon koji su u Osijek dopremili članovi Balon kluba Zagreb. Mali i veliki koji dođu na piknik moći će ući u košaru balona i poletjeti iznad krovova našega grada.

Istovremeno, od 17 do 19 sati, u Perivoju kralja Tomislava, radionice i igraonice odvijat će se prema najavljenom programu. Između ostalog, moći će se kušati tradicionalna ukrajinska kuhinja, uživati u igraonici koju će voditi Dokkica, zabaviti se društvenim igrama i razbijati do mile volje u Gordanovom Neredogradu.

– Kako vidite, imamo mnogo programa koji se istovremeno događaju pa i preklapaju. U Zemlji za… sve je moguće i sve je dopušteno, zato se treba opustiti, zabaviti i uživati. Voditelji će sudionicima svojih radionica objasniti što i kako treba raditi te kako se pripremiti za veliku završnicu koja će biti u subotu u Perivoju od 17 sati. A za sve ostale igraonice i aktivnost, treba samo doći i pridružiti se, rekla je Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza, organizatora festivala.

Program prvoga dana završit će koncertom Electric Corna koji će nastupiti u 20 sati u Perivoju kralja Tomislava.

Festival je organiziran uz potporu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, u partnerstvu s Kulturnim centrom Osijek i Domom za stare i nemoćne Osijek te u suradnji s veleposlanstvima nekoliko zemalja, umjetnicima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, umirovljenicima, studentima, djecom i mladima.

Program i sve festivalske aktivnosti moguće je pratiti na www.zemljabezgranica.com ili na Facebook i Instagram profilu Udruge Breza.

Foto: Breza (screenshot)