19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Stanovi skupi, prijava više! 500 studenata u Osijeku neće moći do smještaja u studentskom domu!?

2 min read
Kao i prošlih godina, prijava je uvijek više no raspoloživih kreveta, kako u Zagrebu, Splitu, Rijeci, tako i u Osijeku, unatoč povećanju kapaciteta.

Unatoč izgradnji novog studentskog doma, s obzirom na broj novih prijava, mjesta je i dalje manje no što bi je studentskih želja. Razumljivo, ako prethodnih godina i nisu aplicirali za domove, studentima su oni, zacijelo, zanimljiviji no ikada, jer cijene najma stanova sustavno rastu.

– Ove godine veći je postotak studenata u odnosu na broj mjesta. Bilo ih je 1.960. Znači, njih negdje oko 500 neće moći ostvariti smještaj u studentskom domu – kazao je za HRT Tiho Milinović, rukovoditelj za studentski smještaj SC-a Osijek.

Objavljeni su, naime, privremeni rezultati natječaja za smještaj u studentske domove. Objavljeno je to sredinom kolovoza. Kao i prošlih godina, prijava je uvijek više no raspoloživih kreveta, kako u Zagrebu, Splitu, Rijeci, tako i u Osijeku, unatoč povećanju kapaciteta.

HRT nadalje piše kako su se čak i studentske sobe našle na crnom tržištu, a pojedini traže da se u priču uključi i policija. Jer, problem su oni koji dobiju sobu, ali je iznajme. Na to nemaju pravo. Lane je u zagrebačkim domovima otkriveno 20 ilegalnih stanara. Krenulo se i ove godine u provjeru.

– Određeni ljudi kada ostvare pravo na studentski dom, a ne trebaju ga, ilegalno prodaju svoje mjesto u studentskom domu – kaže Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja za sektor Studentski smještaj SC-a Zagreb.

Student Jan u Zagrebu uskoro mora izaći iz doma. Nije ostavario pravo, manjka mu ECTS bodova. Tražit će stan, kaže za HRT. Isto čeka i ‘brucošicu’ Paula. Ona traži cimericu, a kako bi podijelila visoke troškove najma stana u Splitu. Da je ostvarila pravo na dom, plaćala bi 900 kuna smještaj, a stan i oko 2.300.

Foto: Grad Osijek (screenshot, arhiva)