6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Delegacija iz OBŽ i Osijeka u EP u Bruxellesu! Vinko Kuduz: Predstavljamo slavonski uspjeh!

2 min read
Vinko Kuduz, vijećnik u Skupštini OBŽ, s njim i eurozastupnik Karlo Ressler su organizatori, a nakon što je Kuduz, otvorio temu digitalne transformacije na Županijskoj skupštini, o tome kasnije razgovarao sa županom, predstavio ideju i na koordinaciji s gradonačelnicima i načelnicima OBŽ.

U srijedu u Europskom parlamentu u Bruxellesu će osječka delegacija sudjelovati na konferenciji Digitalna transformacija Slavonije, Hrvatske i Europe. Vinko Kuduz, vijećnik u Skupštini OBŽ, s njim i eurozastupnik Karlo Ressler su organizatori, a nakon što je Kuduz, otvorio temu digitalne transformacije na Županijskoj skupštini, o tome kasnije razgovarao sa županom, predstavio ideju i na koordinaciji s gradonačelnicima i načelnicima OBŽ. U Bruxellesu će u srijedu s njima biti još predstavnici Grada, Županije, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, osječkih IT tvrtki… Očekuje se i sastanak osječkih IT tvrtki s Huaweijem i Metom.

Kuduz će se prvi predstaviti s idejom i projektom Europskom parlamentu, s njim i Kornelija Mlinarević, pročelnica gradskog Upravnog odjela za programe EU-a, Tomislav Matić, dekan FERIT-a Osijek i Filip Rašković iz A1 Hrvatska. Delegaciju još čine i Denis Ćosić direktor ŽRA, Gabrijela Čurković pročelnica, Saša Forgić iz Ured župana, Jasenka Crnković, zamjenica gradonačenika, prof.dr.sc. Loretana Farkaš, prorektorica, iz IT-a Beos, Bamboo Lab, Barrage, Orqa doo, Gaus i Undo Design..

A o čemu se radi…?

– Europa je prepoznala nužnost bržeg digitalnog razvoja, a jedan od izvrsnih domaćih primjera svakako su Osijek i OBŽ, koji su već danas važno čvorište novih tehnologija i inovacija. Priče uspjeha iz Slavonije već sada svjedoče da Hrvatska u mnogim područjima može igrati ravnopravno i s najrazvijenijim državama i iskoristiti generacijsku priliku. Uz velike potencijele za još snažnijim razvojem, na tom putu gospodarske, tehnološke, kao i društvene preobrazbe, europska sredstva i naša dmaća inovativnost bit će ključna razvojna komponenta – govori za OsijekExpress.com Vinko Kuduz i nastavlja…

– Pametni gradovi omogućuju građanima i tijelima lokalne uprave da rade zajedno na pokretanju inicijativa i koriste pametne tehnologije za upravljanje imovinom i resursima u rastućem urbanom okruženju i upravo uspjeh pametnog grada ovisi o njegovoj sposobnosti da uspostavi snažan odnos između gradske administracije i privatnog sektora. Pametan grad trebao bi osigurati urbano okruženje koje stanovnicima pruža visoku kvalitetu života, a istovremeno generira gospodarski rast. To znači pružanje paketa združenih usluga građanima uz smanjene troškove infrastrukture. Postati pametan grad, odnosno usvojiti koncept pametnoga grada nije moguće bez pametnog upravljanja. Upravo se stoga nameće zaključak kako se pametno upravljanje temelji na pametnoj administraciji, uključuje digitalni način prikupljanja podataka te donošenje inovativnih rješenja, uz inovativne načine suradnje – zaključuje.

Foto: Pixabay (ilustracija), OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) i Organizator (screenshot)