28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Četvrtak, 8. rujna! Svjetski dan knedli! Pripremite ih za sutrašnji ‘knedl sat’ u Osijeku! Mehlspeisen Glock!

2 min read
Iako Osijek formalno ne slavi ovaj dan, vrijedi se podsjetiti jednog događaja i 'essekerizma', ali i skore obljetnice...

Svjetski dan knedli, poslastice s tradicijom dugom preko 2000 godina, obilježit će se u četvrtak, 8. rujna, sa ciljem očuvanja knedli u njihovu tradicionalnom obliku sa šljivama i marelicama, te motivirati ljubitelje da nastave razvijati njihovu proizvodnju. Ljubitelji knedli iz 42 zemlje širom cijelog svijeta podržali su inicijativu za pokretanje Svjetskog dana knedli, koji se održava svake godine 8. rujna, priopćili su u utorak iz lokala “Ferdinand knedle”. 

Iako Osijek formalno ne slavi ovaj dan, vrijedi se podsjetiti jednog događaja i ‘essekerizma’, ali i skore obljetnice…

Godine 1526. u vihoru rata Osijek posta dijelom Osmanskog carstva. Na veliku sreću u petak, 29. rujna 1687. u 11 sati grad je oslobođen! Osječani usadiše taj datum i sat duboko u svoje sjećanje. Početkom 18. stoljeća obnoviše svoje crkve, koje u spomen na taj događaj, da se nikada ne zaboravi, počeše zvoniti svakoga petka u 11 sati kao da je podne. Crkve tako zvone i danas! Osječke domaćice dvadesetih godina 20. stoljeća shvatiše „crkve im govore“ da je „Mehlspeisen Glock“ (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov! Ovaj se essekerski* izraz vremenom promijeni u „Knedl sat“, po omiljenom jelu od tijesta – stoji zapisano na stranicama Turističke zajednice u Osijeku, a što svjedoči stoljećima ove tradicije u Osijeku.

Datum obilježavanja Svjetskog dana knedli nosi trostruku simboliku – simbolizira vrijeme kada šljiva sazrijeva, pa se rujan smatra mjesecom knedli. Osim toga, dvije knedle čine oblik broja “8”, a kada se “8” postavi u horizontalni položaj dobije se znak za beskonačnost, što je dobar pokazatelj dugotrajnosti i potencijalne beskonačnosti tradicije ovoga jela, ističu “Ferdinand knedle”.

Na knedlama su odrasle stotine generacija u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Srbiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i ostalim europskim zemljama. Ljudi iz tih zemalja danas žive širom svijeta, zbog čega se „Svjetski dan knedli“ može slaviti na svim kontinentima.

Knedle je, primjerice, obožavao car Ferdinand I, pripremale su se i na dvoru bana Jelačića, a njihov je ljubitelj bio i Nikola Tesla.

Organizatori obilježavanja Dana knedli poručuju ljubiteljima kako je jedan od najboljih načina proslave tog dana da u svojim domovima pripreme knedle po receptu mama ili baka.

OsExp & (Hina)

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)