4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Projekt „Ne sjedi, 5!“ kao dio pozitivnih zdravstvenih promjena u Osijeku!

2 min read
Osim radionica vježbanja, u sklopu projekta bit će snimljene i javno dostupne i radionice zdrave prehrane u kojima će svi zainteresirani imati priliku naučiti kako pripremiti zdrav obrok u kratkom vremenskom periodu što će vjerujemo mnoge zainteresirati.

Projekt “Ne sjedi, 5!” ima za cilj promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti opće populacije građana Republike Hrvatske o važnosti prevencije bolesti uzrokovanih sjedilačkim načinom života, a provodi ga Gimnastičko društvo Osijek – Žito uz partnere Grad Osijek i Hrvatski liječnički zbor. Tijekom projekta provesti će se sedam radionica aktivnog vježbanja koje će bit javno dostupne, a prva radionica već je dostupna je na službenoj Facebook stranici projekta – Ne sjedi,5!

S problematikom dugog sjedenja upoznat je i prvi čovjek sporta Grada Osijeka, ujedno i hrvatski gimnastički reprezentativac Robert Seligman.

„Izuzetno smo sretni što je Grad Osijek jedan od partnera Gimnastičkom društvu Osijek – Žito na provedbi ovog hvalevrijednog projekta. Kao što možete i vidjeti zadnjih mjeseci, Osijek živi sportski život na svim razinama i upravo zbog toga smatramo da su ovakvi projekti nešto što treba i dalje poticati i u čiju ćemo provedbu i dalje pomagati. Video sadržaji koji će biti publicirani kroz projekt Ne sjedi, 5! bit će dostupni javno bez naknade svim zainteresiranim građanima i nadam se da će mnogi Osječani ove dobre primjere zdravog i aktivnog života ugraditi u svoju svakodnevnicu“.

Hrvatski liječnički zbor zasigurno posjeduje znanje, iskustvo i infrastrukturu potrebnu za edukaciju građana o zdravijem načinu života i prevenciji pretilosti.

„Kombinacija dugog sjedenja i nezdravih prehrambenih navika uzrok je mnogih zdravstvenih poteškoća. Kroz ovaj projekt to ćemo nastojati komunicirati svim sudionicima projekta. Na webinarima Hrvatskog liječničkog zbora bit će prezentirane mnogobrojne informacije s psihološkog i nutricionističkog stajališta i iste će biti namijenjene općem građanstvu grada Osijeka, ali i šire te vjerujemo da će ovo biti početak brojnih promjena“, izjavio je doc. dr. sc. Hrvoje Mihalj ispred Hrvatskog liječničkog zbora.

Osim radionica vježbanja, u sklopu projekta bit će snimljene i javno dostupne i radionice zdrave prehrane u kojima će svi zainteresirani imati priliku naučiti kako pripremiti zdrav obrok u kratkom vremenskom periodu što će vjerujemo mnoge zainteresirati.

„Kroz projekt „Ne sjedi, 5!“ nastojimo poboljšati zdravstvene navike naših sugrađanki i sugrađana kroz edukacije vezane za tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu. Vjerujemo da je ovo tek prvi u nizu naših projekata koji se bave ovim problemom te da će ih u budućnosti biti sve više jer je zaista vrijeme da se riješimo neslavnog epiteta nacije koja je u vrhu europske statistike po pretilosti odraslog građanstva i steknemo kvalitetne zdravstvene navike koje ćemo održavati dugoročno“, izjavila je Ivana Maltašić ispred GD Osijek – Žita.

Sve sadržaje projekta moguće je pratiti putem sljedeći kanala društvenih mreža:

WEB STRANICA: https://nesjedi5.eu/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/ne.sjedi.5

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/ne_sjedi_5/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCtZ2E5nhVWYdSV7euVeoeMg

Foto: Pixabay (ilustracija) & Osijek Žito (screenshot)