1. listopada 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava kod Osijeka narasla za metar u dva dana! Nađ: To je bio vrh vodnog ‘mini-vala’!

2 min read
...metri i metri su do kakvih problema, ali je bilo zanimljivo vidjeti i svjedočiti kako su oborine na sjeveru zemlje imale izravan utjecaj.

Od -165 centimetara do -42 centimetra! Drava kod Osijeka je u posljednja 2-3 dana narasla za više od jednog metra. Još u nedjelju u ponoć bio je vodostaj -148 centimetara. Danas u ponoć -44.

Razumije se, u sušom praznom koritu taj metar ne znači ništa alarmantno, daleko od toga. Redovne mjere obrane od poplave proglašavaju se tek na 350 centimetara, pripremno stanje na 200, a izvanredno na 550. Valja znati i da je najviši vodostaj ikada bio ’65. godine (25. lipnja), 542 centimetra.

Dakle, metri i metri su do kakvih problema, ali je bilo zanimljivo vidjeti i svjedočiti kako su oborine na sjeveru zemlje imale izravan utjecaj.

– Već je dostupna nova mađarska prognoza. Uz njihova mjerenja, kao i naša mjerenja, naše i njihove prognoze, sve u pretpostavke kako je ovo bio vrh vodnog ‘mini-vala’ i kako će Drava opet krenuti u opadanje. Mađari su s uređaja jutros u 7 sati izmjerili kao i mi, -39. Drava će sada opet padati, ali ne niže od -100 centimetara. Zapravo, rasti će i padati, oscilirati, no ostati će nekih 100 centimetara udaljena od najnižeg vodostaja (-172, ’22. godine nap.a.). To je prognoza ugrubo – iz Centra za obranu od poplava govori za OsijekExpress.com Ivica Nađ.

Sve je ovo sada rezultat oborina na sjeveru, štoviše dalje od naše zemlje, poučava nas nadalje Nađ. Jer, svega 10% otprilike ima utjecaj Mura na Dravu kod Osijeka, dočim glavnina vode stiže iz Slovenije i Austrije.

– Doprinos je kiše od prošlog tjedna u Austriji na području Drave, kao i nešto Mure. Malo su naši vodotoci tu imali utjecaja. Nemamo velike pritoke koje bi kod nas utjecale na povećanje vodostaja – zaključio je Nađ, dodaju kako ova prognoza koju ima, prema njegovom iskustvu, ima visoku pouzdanost za 3-4 dana, nešto manju za 5-6, ali da nema bojazni od rasta vodostaja.

– Koliko vidim i Dunav će rasti za metar pa stati. Negdje malo više. Ali, to je to. Sve će ostati u koritu – zaključio je Ivica Nađ za OsijekExpress.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)