5. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ratni zločin: Provodi se još jedna istraga zbog sumnje u zvjerstva u Slavoniji!

2 min read
Osnovano se sumnja da je ulazio u hangar i sudjelovao u zlostavljanju zarobljenika, odnosno da je, zajedno s još četvoricom nepoznatih pripadnika paravojnih formacija, fizički zlostavljali pripadnika (1973.) pričuvnog sastava ZNG-a RH.

– Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika (1959.), za sada nepoznatog državljanstva, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH – javlja DORH i nastavlja…

– Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 63-godišnjak 16. studenoga 1991. u Vukovaru, tijekom oružane agresije JNA i srpskih paravojnih formacija na Republiku Hrvatsku, postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila. Osnovano se sumnja da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno s još trojicom nepoznatih pripadnika istih formacija, tijekom borbi u Vukovaru, u jednoj razrušenoj kući pronašao i lišio slobode ozlijeđenog civila hrvatske nacionalnosti (1943.) te ga proveli do jedne kuće u Proleterskoj ulici i predali nepoznatim pripadnicima JNA i paravojnih formacija, nakon čega mu se gubi svaki trag i njegovo tijelo do danas nije pronađeno.

– Osnovano se sumnja da je 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara pored Vukovara, tijekom oružane agresije JNA i paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku; nakon što je od strane JNA u vukovarskoj bolnici zarobljeno više od dvjesto branitelja grada, ranjenika i pripadnika civilne zaštite i nakon što su po zapovjedniku operativne grupe Jug tadašnje JNA, svi zarobljenici predani pripadnicima srpskih paravojnih formacija te autobusima iz vukovarske bolnice odvezeni i zatvoreni u hangar na poljoprivrednom dobru Ovčara; zajedno s većim brojem pripadnika navedenih formacija, postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. 
Osnovano se sumnja da je ulazio u hangar i sudjelovao u zlostavljanju zarobljenika, odnosno da je, zajedno s još četvoricom nepoznatih pripadnika paravojnih formacija, fizički zlostavljali pripadnika (1973.) pričuvnog sastava ZNG-a RH. Osnovano se sumnja i da je nakon kraćeg vremena, zajedno s još nekoliko neutvrđenih pripadnika paravojnih formacija, fizički i raznim predmetima udarao pripadnika (1960.) pričuvnog sastava ZNG-a RH čije tijelo do danas nije pronađeno.

– Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske – zaključuje DORH u priopćenju.

Foto: Pixabay (ilustracija)