18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Evo prilike za zaradu u cijeloj Slavoniji! Hrvatske šume otkupljuju žir hrasta lužnjaka i kitnjaka!

1 min read
U 2022. godini cijena skupljanja dvostruko je viša no proteklih godina.

U ponedjeljak, 3. listopada, Hrvatske šume započele su s preuzimanjem i otkupom žira prikupljenog u registriranim šumskim sjemenskim objektima, piše Agroklub.

Žir hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka sakupljat će se i preuzimati u svim Upravama šuma podružnica (UŠP) koje gospodare navedenim, rekla je za Agroklub glasnogovornica Ana Juričić Musa. Dodala je i da je njihov urod procijenjen kao slab u registriranim šumskim sjemenskim objektima Hrvatskih šuma d.o.o.

Međutim, u 2022. godini planske potrebe za žirom hrasta kitnjaka iznose otprilike 140.000 kg, a cijena usluge sakupljanja iznosi 20 kn/kg, dok za žirom hrasta lužnjaka iznose oko 1.750.000 kg, a cijena je 18 kn/kg, što je dvostruko više no proteklih godina kada se žir hrasta lužnjaka plaćao 9 kn/kg. Otkupljuje se kvalitetan i zdrav žir, bez vidljivih oštećenja, koji se može koristiti za pošumljavanje.

I da, nema sakupljanja bez dozvole! Dozvola potrebna za sakupljanje i više informacije o ovom poslu može se dobiti u područnim šumarijama Uprave.

Foto: Pixabay (ilustracija)