20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Prvi Dan eura u Osijeku! Švaljek: Mađarska, Poljska i Češka se nisu obranile od inflacije!

2 min read
Zainteresirani građani su mogli poslušati i razgovarati s državnim dužnosnicima i stručnjacima za euro i monetarnu politiku, a uz to je priređen bogat zabavni program, pa i zabavno-edukativne aktivnosti.

U sklopu informativne kampanje “Euro – naš novac”, odnosno za zamjenu hrvatske kune eurom, Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska narodna banka danas (8. listopada 2022. godine) organizirali su u Osijeku prvi Dan eura.

Osječanima su se obratili ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek i državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj, a na pitanja je odgovarao i profesor matematike i financijski bloger Toni Milun.

– Možemo se sada usporediti s članicama EU koje su ostale kod svojih valuta, kao što su Mađarska, Poljska ili Češka. Iako imaju samostalnu monetarnu politiku, one se usprkos snažnom dizanju referentnih kamatnih stopa nisu uspjele obraniti od inflacije i njihova je inflacija veća nego u Hrvatskoj – rekla je Švaljek.

Zainteresirani građani su mogli poslušati i razgovarati s državnim dužnosnicima i stručnjacima za euro i monetarnu politiku, a uz to je priređen bogat zabavni program, pa i zabavno-edukativne aktivnosti.

U kvizu kolo sreće „Euroznalac“ građani su provjeravali svoje znanje o euru, a najmlađi su kroz igru „Euroškolica“ na zanimljiv i zabavan način upoznati s eurom.

Posjetitelji su na Photoboothu mogli izraditi personaliziranu fotografiju, a za željne detaljnih informacija pripremljen je infoEuro kutak u kojem su mogli dobiti odgovore na svoja pitanja.

Dani eura realiziraju se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom turizma i sporta te s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, a – nakon Osijeka – isti zabavno-informativni događaji bit će organizirani u Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Foto: OBŽ