20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radić u Bruxellesu na Europskom tjednu regija i gradova! Projektima od milijardu kuna Osijek predvodnik!

3 min read
– Nastavit ćemo i dalje realizirati što veći broj projekata kroz fondove Europske unije, kako bismo rasteretili gradski proračun – dodao je gradonačelnik Radić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić u ponedjeljak se u Bruxellesu sastao sa zastupnikom u Europskom parlamentu Karlom Resslerom, u sklopu 20. izdanja Europskog tjedna regija i gradova.

– U Osijeku su u tijeku kapitalni projekti vrijedni više od milijardu kuna, većinom financirani iz fondova Europske unije – poručio je tom prigodom gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, navodeći najveće projekte poput modernizacije tramvajske infrastrukture, izgradnje podvožnjaka na Čepinskoj, izgradnje najsuvremenijeg pročistača otpadnih voda, te izgradnje središnje zgrade u IT parku.

Napomenuo je i kako se povećao iznos za Urbanu Aglomeraciju Osijek, gdje je za 10 jedinica lokalne samouprave osigurano 55 milijuna eura u razdoblju 2021.-2027. Usporedbe radi, u prethodnom razdoblju, kada je UA Osijek činilo čak 19 jedinica lokalne samouprave, aglomeracija je raspolagala s 40,6 milijuna eura.

– Nastavit ćemo i dalje realizirati što veći broj projekata kroz fondove Europske unije, kako bismo rasteretili gradski proračun – dodao je gradonačelnik Radić.

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler istaknuo je koliko su lokalna, nacionalna i europska politika isprepletene te izrazio zadovoljstvo osječkom proaktivnošću u europskim pitanjima.

– Osijek je srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju i zbog toga je dobro da je proaktivan u razumijevanju onoga što se događa u središtu Europe. U Osijeku možemo svjedočiti jednom snažnom financiranju projekata koje dolazi iz EU sredstava, a koji u konačnici mijenjaju život građana Osijeka na bolje – poručio je zastupnik Ressler dodajući kako Osijek ima velik potencijal u područjima digitalne i zelene tranzicije.

– Čini mi se da Osijek i Slavonija tu dobro stoje i imaju sjajan potencijal za razvijanje zdrave, održive domaće proizvodnje hrane koja je važna u cijeloj Europi. S druge strane, tu su i brojni uspješni primjeri tehnoloških kompanija koje posluju iz Osijeka, a koje su konkurentne u cijeloj Europi.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin među kapitalnim osječkim projektima istaknuo je i rekonstrukciju i revitalizaciju osječke Tvrđe. Dodao je kako je IT park u Osijeku jedinstven u Hrvatskoj jer spaja zemljišta na kojima poduzetnici mogu ostvariti pravo građenja i središnju zgradu koja će služiti svima, kao konferencijski centar, ali i coworking prostor.

– S današnjim danom popunjeno je osam od devet parcela. Najvažnije je da će središnja zgrada biti inkubator i akcelerator za one tvrtke koje već posluju u IT sektoru. Naša zona je specifična, jedna mikro zona, specijalizirana za IT sektor u kojem je Osijek već prepoznat grad. Cilj nam je daljnje jačanje i širenje tog sektora – zaključio je zamjenik Vulin.

Inače, 20. izdanje Europskog tjedna regija i gradova održava se od 10. do 13. listopada 2022. pod geslom „Novi izazovi za europsku koheziju”. Teme ovogodišnjeg izdanja obuhvaćaju zelenu i digitalnu tranziciju, teritorijalnu koheziju i osnaživanje mladih, pri čemu se posebna pozornost posvećuje ulozi kohezijske politike u održivom oporavku Europe kao najdjelotvornijeg instrumenta solidarnosti u okviru odgovora na izvanredne situacije i posljedice kriza.

Tekst i foto: Grad Osijek