26. studenoga 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Udomiteljstvo: Biološka djeca govore o odrastanju s djecom na skrbi u udomiteljskoj obitelji!

3 min read
„Moja su djeca odrastala s maminom udomljenom djecom. Oni su dio naših života.“ Veze biološke i udomljene djece počesto ostaju za cijeli život jer su se i gradile unutar obitelji.

– Kad je mama rekla da će udomiti dijete, iako smo brat i ja bili stariji i bili smo joj podrška, prvo je pitanje bilo: Kako ćeš ti sad, to je ponovno dijete u kući? – prisjeća se Martina Baban, biološka kćer udomiteljice. Podrška biološke djece u udomiteljskoj obitelji iznimno je važna za uspješnu prilagodbu udomljenog djeteta i funkcioniranja same obitelji. Stoga je neizostavna njihova podrška i sudjelovanje u odluci o udomiteljstvu.

– Bilo je malo nedoumica, jer je to odgovornost 24 sata, iako sam se ja tada, kad je mama odlučila postati udomiteljicom, već udala i otišla od kuće. Mama se našla u tragedijama i ostala je praktično sama, i ta joj je obaveza skrbi o djetetu dobro došla. Ona je Dariju jako dobro prihvatila, kao vlastito dijete – objašnjava Martina Baban.

S druge strane, događaju se situacije kao u obitelji Vrabel, koja je imala dvoje malene biološke djece kad im se obitelj proširila za još pet novih članova. Tako da su najmlađi članovi obitelji bili isto godište – udomljeni dječak od dvije godine i biološka djevojčica. Tea je danas mlada žena, ali se prisjeća, kaže, jako lijepog odrastanja.

– Nisam ih doživljavala kao da mi nisu braća i sestre. Nisam ih odvajala od svog brata, odnosno, nisam nikad smatrala da nisu moji. Kako sam se slagala sa svojim bratom, tako sam se slagala s njima. Kako sam dijelila igračke s bratom, tako sam i s njima jer oni su dio naše obitelji. Nije bilo ljubomore – priča Tea Vrabel, biološko dijete udomiteljice. Dodaje da su bili maleni, kad su stigla udomljena djeca te im je vrijeme prolazilo u igri, odlascima u vrtić, u školu, u pisanju zadaća. 

– Bilo nas je puno i to je bilo ponekad jako smiješno. Kada bismo išli na more, uvijek smo se pakirali dva tjedna, i kada bismo stigli i išli na plažu to je bilo kao u filmovima – smiješno. Mama vuče torbe, a mi kao pačići iza nje, svatko sa svojim ruksakom, igračkom i plivicama… Ali svi smo uvijek bili zajedno, svi za jednog, jedan za sve – nastavlja sjećajući se djetinjstva Tea. I baš takav osjećaj, prave obitelji je ono što udomiteljske obitelji pružaju djeci koja im dolaze na skrb.

– Djeca koja su došla ovdje, kod mame, imala su dojam velike obitelji. Moja djeca su već bila dovoljno velika da raspoznaju da oni nisu krvni članovi obitelji, ali su ih od prvoga dana prihvaćali kao člana obitelji, kao mamino dijete, svog ujaka ili tetu. Darija je bila član obitelji, imala je našu podršku u svakom trenutku. Stjepan je bio vrckast, simpatičan dječak kojega su moja djeca doživljavala u rangu moga brata, svoga ujaka, bratića jer su oni s njim odrastali. Moja su djeca odrastala s maminom udomljenom djecom. Oni su dio naših života – objašnjava Martina Baban koja je ostala u kontaktu s maminom udomljenom djecom.

Veze biološke i udomljene djece, počesto ostaju za cijeli život jer su se i gradile unutar obitelji.

– Odrasli su ljudi, neki su se oženili, neki udali, imaju svoje obitelji i djecu, žive u Zagrebu, Njemačkoj, ali smo u kontaktu i čujemo se redovito. Budući da smo svi tako raštrkani, družimo se za Božić, Uskrs i kad su neka veća slavlja. I tada je zapravo slavlje što smo svi na okupu, bude nas puno i uvijek je jako lijepo – sa smješkom priča Tea Vrabel. To zajedništvo koje osjećaju i koje ih povezuje stvaralo se unutar udomiteljske obitelji s jednakom nježnošću, ljubavlju i brigom o biološkoj i udomljenoj djeci.

Više o udomiteljstvu možete saznati na poveznici Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek koji provodi projekt „Podržimo i osnažimo dijete i obitelj“, sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda: https://klasje.hr/promotivni-materijali-o-udomiteljstvu-za-djecu/. Projekt je vrijedan 5.987.667,50 kuna i u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje.

Foto: Pixabay (ilustracija)