3. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HGSS u 2 dana 5 puta tragao za sakupljačima gljiva i kestenja! “Izađite iz šume prije mraka”!

2 min read
Iz požeške stanice HGSS-a su tako prije dva izvijestili o potrazi za gljivarima na području Gornjih Vrhovaca.

HGSS-ovci su na Facebooku upozorili sakupljače gljiva i kestenja po hrvatskim i slavonskim šumama da se iz istih izvuku prije mraka, sa sobom imaju mobitel pune baterije…, jer u posljednja 2 dana intervenirali su čak 9 puta, od toga 5 puta tražeći sakupljače.

– Za sakupljačima su tragale stanice Požega, Karlovac, Novska i Samobor. Samoborci su imali dvije potrage u vrlo kratkom vremenu a u posljednjih 10 dana čak 4 potrage za ljubiteljima gljiva i kestenja – navode iz HGSS-a na Facebooku, nastavljajući…

– Dani postaju sve kraći a mrak se u šumovitim predjelima spušta vrlo brzo. Kod sakupljanja plodova lako se zanijeti i gledati u tlo tražeći plodove i zanemariti orijentiranje. Dolaskom noći, a posebno ako osoba nema rasvjetu, kretanje po terenu je otežano i izgledno je da se bez vidljivih orijentira lako izgubiti. Stoga apeliramo na sakupljače jesenskih plodova da se uvijek kreću u grupi, da krenu dovoljno rano i iziđu iz šume prije mraka, da uvijek imaju mobitel s punom baterijom kako bi mogli pozvati pomoć i svakako da nekome od obitelji ili prijatelja jave gdje idu i kada se planiraju vratiti i naravno da imaju adekvatnu obuću i odjeću – nižu iz HGSS-a, s dodatnim upozorenjem…

– Zbog naglih promjena meteouvjeta i pada temperature s dolaskom noći čak i one akcije koje djeluju bezazleno mogu imati tragične posljedice uslijed pothlađivanja ili težih ozljeda. Specifičnost potražnih akcija je što ne znamo lokaciju osobe pa je prvi korak pronalazak što može potrajati, a tek iza tog koraka slijedi spašavanje.

Iz požeške stanice HGSS-a su tako prije dva izvijestili o potrazi za gljivarima na području Gornjih Vrhovaca.

– Nakon uspješnog lociranja izgubljenih gljivara, tim spašavatelja ubrzo je došao do njih i prevezao ih na sigurno. Svi volimo gljive, sada je idealno vrijeme za njihovo prikupljanje, ali treba se paziti. Planirajte prikupljanje u prijepodnevnim satima, napunite mobitele i javite obitelji gdje planirate u prikupljanje i kada se planirate vratiti. Ponesite si nešto toplo za odjenuti, ako vas uhvati mrak baterijsku svjetiljku i dovoljno vode – zaključuju iz Požege.

Foto: HGSS, Facebook (screenshot)