29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

USKOK upravo izdao 3 priopćenja o uhićenjima: Zatražen istražni zatvor za 21 osobu!

8 min read
USKOK je danas donio tri priopćenja uz detaljne opise...

USKOK je sve opisao! Nakon niza uhićenja u srijedu u Osijeku i Slavoniji, Zagrebu… USKOK je danas donio tri priopćenja uz detaljne opise…

PRIOPĆENJE 1

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 18 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od početka siječnja do 19. listopada 2022. u Rovišću, Predavcu, Đakovu, Čepinu, Svetom Ivanu Žabno i drugdje u Hrvatskoj te u Sloveniji, povezao u zajedničko djelovanje II. do VII. okr. te IX. do XII. okr. s ciljem kontinuirane nabave, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana neoznačenog markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske i bez ovlaštenja za navedenu djelatnost.

Nakon što je s VI. i X. okr. dogovorio kontinuiranu isporuku velikih količina duhana radi daljnje preprodaje njima osobno ili osobama koje angažiraju za preuzimanje duhana, I. okr. je od za sada neutvrđenih osoba iz Hrvatske i Slovenije nabavio najmanje 13.100 kilograma duhana u listu, pri čemu je za prijevoz duhana angažirao II., IV. i V. okr. te druge zasad neutvrđene osobe, dok je III. okr. angažirao za njegovo skladištenje. U svrhu realizacije dogovora, VI. okr. je za preuzimanje i skladištenje duhana angažirao VIII. okr., a za njegovu preprodaju VII. i IX. okr., dok je X. okr. angažirao XI. i XII. okr. za preuzimanje, skladištenje i daljnju preprodaju duhana.

Sukladno navedenim dogovorima, II. okr. i druge još neutvrđene osobe dovozile su duhan I. okr., nakon čega ga je I. okr., u dogovoru i zajedno s III. okr., skladištio u Svetom Ivanu Žabno i na drugim skrivenim lokacijama, gdje su ga pripremali za isporuku rezanjem i pakiranjem. Za skriveni prijevoz duhana na dogovorene lokacije, I. okr. je nabavio teretni automobil na kojem su izvršene preinake u vidu skrivenog prostora ispod tovarnog sanduka u podvozju automobila. Nakon dogovora I. okr. s VI. i X. okr. o količini, cijeni, mjestu i vremenu isporuke duhana i osobama koje će ga preuzeti, I. i III. okr. su dogovorene količine duhana sa skrivenih lokacija skladišta smještali u za to preinačeni prostor navedenog teretnog vozila, koje su potom preuzimali IV. okr. i druge osobe te po dogovoru dovozili VI. i X. okr. navedeni duhan.

Na opisani način VI. okr. je zajedno s VIII. okr. preuzimao i skladištio duhan u Đakovu, nakon čega ga je VII. okr., u dogovoru s I. okr. kontinuirano isporučivao IX. okr. koja ga je prodavala i novac od prodaje predavala VII. okr., a dio je zadržavala za sebe. Tako nabavljeni duhan VII. okr. je također isporučivao i drugim kupcima s osječkog područja. Tako je i X. okr. je zajedno s XI. okr. preuzimao duhan od IV. okr. i skladištio ga u Čepinu, nakon čega su ga dalje preprodavali kupcima.

Nakon što su carinski službenici zatekli IV. okr. u prijevozu 400 kilograma duhana namijenjenih X. i XI. okr., radi preuzimanja nove količine duhana X. okr. je u dogovoru s I. okr. za prijevoz i preuzimanje duhana angažirao XII. okr., pa su tako XII. i X. okr. od I. okr. preuzeli 300 kilograma duhana s kojim je XII. okr. i zatečen nakon preuzimanja.

Nadalje se osnovano sumnja da je I. okr. u dogovoru i zajedno s III. okr. od za sada neutvrđenih osoba nabavio 3.044 kilograma duhana u listu koji su uskladištili u Svetom Ivanu Žabno, a potom je nabavio još 7.356 kilograma duhana u listu koji mu je II. okr. dovezao iz Slovenije u Rovišće. Navedene količine od 3.044 i 7.356 kilograma duhana u listu pronašli su carinski službenici u skladištu i na mjestu primopredaje.

Pritom je I. okr., u cilju izbjegavanja odgovornosti za pronađene količine duhana, za dogovorene novčane naknade angažirao XIII. i XIV. okr., koji su po njegovim uputama dolazili na mjesto pronalaska duhana i preuzimali odgovornost na sebe. Na opisani način okrivljenici su nabavili najmanje 13.100 kilograma duhana neoznačenog markicama, čime su Državni proračun Republike Hrvatske na ime trošarina oštetili za najmanje 11.266.000,00 kuna te pribavili protupravnu imovinsku korist sukladno svojim ulogama i poduzetim radnjama.

Osim toga, u razdoblju od 14. ožujka do 19. listopada 2022. u Zagrebu, Osijeku i Vinkovcima, IV. i XV. okr. su od zasad neutvrđene osobe nabavljali veće količine marihuane koju su prodavali kupcima sa područja Zagreba, dok je IV. okr. dio tako pribavljene marihuana u više navrata isporučio XVI. i XVII. okr. koji su je držali u stanu u Osijeku i prodavali kupcima s osječkog i vinkovačkog područja, pri čemu su novac od prodaje uplaćivali IV. okr., a dio su zadržavali za sebe.

Na opisani način nabavili su i prodali najmanje kilogram marihuane. U istom cilju IV. okr. je nabavio još 800 grama iste droge koju je, u dogovoru s XVI. i XVII. okr. donio u Zagreb i predao XVIII. okr. radi prijevoza u Osijek i predaje XVI. i XVII. okr. radi daljnje preprodaje. Nakon što je XVIII. okr. u Osijeku predao marihuanu XVI. i XVII. okr., kao nagradu za prijevoz XVI. okr. je XVIII. okr. dao 200 grama te droge, dok su od preostale droge XVI. i XVII. okr. dio držali u stanu, a dio prodali. Pretragom stana pronađena je staklenka s 19,3 grama marihuane i vrećica s 238,1 grama marihuane, dok je XVII. okr. policijskim službenicima predala 21,4 grama marihuane pripremljene za prodaju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv desetorice okrivljenika.

PRIOPĆENJE 2

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv osmero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od veljače 2022. do 19. listopada 2022. u Vinkovcima, Đakovu, Zagrebu i drugim mjestima u Hrvatskoj te u Srbiji, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i više drugih osoba iz Hrvatske i Srbije, u cilju kontinuirane nabave, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje kokaina.

Radi realizacije kriminalnih aktivnosti, I. okr. je sa za sada neutvrđenim osobama iz Srbije dogovarao nabavu većih količina kokaina te je odlazio u Srbiju radi plaćanja droge. Potom je, nakon što je droga dopremljena na područje Zagreba, za preuzimanje kokaina i njegovo skrivanje te isporuku na dogovorene lokacije angažirao II., V., VII. i VIII. okr., dok je daljnju preprodaju tako nabavljene droge dogovorio s III. okr. osobno ili putem IV. i V. okr., njegovih preprodavača.

Na opisani način I. okr. je nabavio najmanje 1,67 kilograma kokaina, koji su prema njegovim uputama na području Zagreba preuzimali i skrivali II., VI. i VII. okr., nakon čega su ga II. i VIII. prenosili na dogovorene lokacije radi predaje I. okr., dok je III. okr. također preuzimao dogovorene količine kokaina i donosio ga na područje Osijeka gdje ga je predavao IV. i V. okr., koji su ga po dogovoru dalje prodavali, pri čemu su novac od prodaje predavali III. okr., a dio su zadržavali za sebe.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvero okrivljenika. Preostala četvorica okrivljenika od ranije se nalaze u istražnom zatvoru u drugim predmetima.

PRIOPĆENJE 3

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 14 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od sredine siječnja do 19. listopada 2022. u Osijeku i drugim mjestima u Hrvatskoj, okupili i povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike s ciljem kontinuirane nabave, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana neoznačenog markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske i bez ovlaštenja za navedenu djelatnost.

Nakon što je s II. i IV. okr. dogovorio kontinuiranu isporuku velikih količina duhana njima osobno ili osobama koje angažiraju za njegovo preuzimanje radi daljnje preprodaje, I. okr. je nabavljao velike količina duhana bez nadzornih markica i skladištio ga u hangaru koji se nalazi u sklopu njegove obiteljske kuće u Lipovcu, pri čemu je angažirao III. okr za skrivanje duhana, njegovu daljnju isporuku i preuzimanje novca. U svrhu realizacije dogovora, II. okr. je za preuzimanje duhana od I. i III. okr., te njegov daljnji prijevoz i preprodaju angažirao V. do VII. okr., za skladištenje duhana, skrivanje, pronalaženje kupaca i daljnju preprodaju angažirao je VIII. i IX. okr., dok je s X. i XI. okr. dogovorio kontinuiranu isporuku tako nabavljenog duhana radi daljnje preprodaje.

Nakon dogovora o količini, cijeni i vremenu isporuke duhana, III. okr. je prema uputama I. okr., iz hangara u Lipovcu isporučivao dogovorene količine duhana IV. okr., koji ga je preuzimao u osobni automobil radi daljnjeg prijevoza i preprodaje na području Orolika i okolice, te su mu na opisani način isporučili 300 kilograma duhana.

Također su II. okr. te V. do VII. okr., nakon dogovorene količine, cijene, mjesta i vremena isporuke duhana s I. i III. okr., odlazili u Lipovac gdje su od II. okr. preuzimali duhan i vozili ga na dogovorene lokacije radi daljnje preprodaje. Pritom su prilikom prijevoza duhana, jedni drugima pružali prethodnicu ili pratnju u vožnji radi uočavanja policijskih i carinskih kontrola. Na opisani način su preuzeli ukupno 1.650 kilograma duhana, kojeg su skladištili i skrivali na području Osijeka, Vuke i drugim dogovorenim lokacijama i kojeg su potom II. i VIII. okr. isporučivali X. i XI. okr. radi daljnje preprodaje. Novac od prodaje predavali su II. i VIII. okr., a dio su zadržavali za sebe. Također su V. do IX. okr. u dogovoru i zajedno sa II. okr. duhan prodavali i drugim zainteresiranim osobama s područja Osijeka i okolice.

Nakon učestalih zapljena duhana od strane carinskih službenika, II. okr. je pronašao novog dobavljača duhana u osobi XII. okr., s kojim je dogovorio kontinuiranu nabavu duhana u listu, te je u dogovoru s VIII. okr. nabavio stroj za rezanje duhana i iznajmio kuću u Osijeku radi skrivanja, rezanja i skladištenja duhana, dok je za skriveni prijevoz duhana i stroja za rezanje angažirao XIII. i XIV. okr. kao prethodnicu. Sukladno dogovorima, II. okr. je od XII. okr. preuzeo ukupno 201 kilogram duhana u listu.

Tako su pribavili količinu od ukupno 1.931 kilogram duhana neoznačenog markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske, čime su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina za 1.660.660,00 kuna, te pribavili protupravnu imovinsku korist sukladno svojim ulogama i poduzetim radnjama.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika.