25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku: Obilježena 31. obljetnica 130. brigade HV-a!

1 min read
Njezina je prvotna namjena bila osnaživanje južne obrane grada, a formirana je u izrazito teškim okolnostima napada na grad i okolna mjesta.

Obilježena je jučer u Osijeku 31. obljetnica 130. brigade HV-a, piše Radio Osijek. Brigada je uz obranu grada imala i veliku ulogu u deminiranju 10.000 hektara poljoprivrednih površina i okolnih mjesta, dodaju. Kroz brigadu, odnovanu 25. listopada, ’91. godine, prošlo je više od 3.500 branitelja.

Njezina je prvotna namjena bila osnaživanje južne obrane grada, a formirana je u izrazito teškim okolnostima napada na grad i okolna mjesta.

Poginula su 63 pripadnika brigade, ranjenih je bilo više od 370, 8 je teških invalida. Za 22 pripadnika brigade još uvijekse ne zna njihova sudbina.

– Imali smo tako veliki front obrane kojega nismo mogli držati sve dok nije došla pomoć iz Zagreba, 101. brigada i Našica 132. brigada, nakon čega je sve bilo bolje – prisjećao se za Radio Osijek ratnih dana umirovljeni pukovnik Živko Mijić, koji je zapovijedanje 130. brigadom preuzeo 24. prosinca 1991. godine.

Prestankom ratnih djelovanja inženjerija 130. brigade radila je na obnovi i održavanju električne infrastrukture i razminiranju.

Ratni dozapovjednik inženjerske satnije 130. brigade Pavao Bradarić za Radio Osijeka se prisjetio zapovjedi o utvrđivanju linije fronta.

– Radili smo danonoćno na utvrđivanju i miniranju kompletne linije nakon okupacije Vukovara… – rekao je Bradarić, kazavši kako je zadatak bio spriječiti napredovanje neprijatelja, u čemu su uspjeli.

Foto: Pixabay (ilustracija)