29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dvije osobe poginule! Bio je 13. travanj ’64. kada se Slavonija zatresla s 5,7 po Richteru! I Tito je došao!

2 min read
Kroz 5 dana, točnije, 18. travnja 1964. godine područje je posjetio i tadašnji maršal Josip Broz Tito, sa suprugom Jovankom.

Bio je 13. travanj 1964. godine kada je najjači potres uzdrmao Slavoniju, točnije Dilj Goru. Potres je bio snage 5,7 po Richteru. Nikada prije nije udario jači, nikada poslije. Jer, Slavonija ne figurira kao područje seizmičke aktivnosti. Ali, tog jutra…

Dilj je gora u središnjoj Slavoniji sjeverno od Slavonskog Broda, odnosno istočnoj Hrvatskoj. Zatvara Brodsko posavlje sa sjeverne strane, te jugoistočni dio prostrane Požeške kotline. Visina postepeno pada prema istoku prelazeći u nizinske ravnjake Đakovštine…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Desetak sekundi je spomenutog jutra treslo. Cigle i crijepovi su letjeli posvuda, a zgrade se urušavale. Panika je vladala tog jutra u Slavonskom Brodu. Pojedine ulice su u kratkom roku bile pokrivene smećem i komadima građevinskog materijala. Potres je uništio 2.170 kuća i oko 8.000 različitih objekata. Poginule su dvije osobe. Jedna od njih bila je učenica đakovačke osnovne škole, stradala u stampedu. 

Kroz 5 dana, točnije, 18. travnja 1964. godine područje je posjetio i tadašnji maršal Josip Broz Tito, sa suprugom Jovankom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Slađana Josipović Batorek s FFOS-a je u Zbornku Muzeja Đakovštine u svom radu opisala tadašnji potres, svjedočeki kako je isti zatresao Slavoniju u 9:30 sati i da je prouzorčio velike štete na većem području tadašnjeg kotara Osijek. Bila je riječ o općinama Beli Manastir, Donji Miholjac, Ðakovo, Našice, Nova Gradiška, Orahovica, Osijek, Podravska Slatina, Slavonski Brod, Slavonska Požega, Valpovo, Vinkovci, Vukovar i Županja.

– Potres 1964. godine učinio je od šireg područja Slavonije veliko gradilište. Zbog opsega materijalne štete, ali i slabog imovinskog stanja stanovništva, na obnovi pogođenog područja radilo se tijekom nekoliko idućih godina. U prilog tome govori i činjenica kako se obnovi đakovačke katedrale Svetog Petra
pristupilo tek u rujnu 1965. godine… – napisala je u zaključku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Foto: Pixabay (ilustracija) & PMF (screenshot)

Karta epicentara potresa na području Hrvatske od prije Krista do 2020. godine prema Katalogu potresa Hrvatske i susjednih područja (PMF)