29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hrvatska mjesta s najzagađenijim zrakom: Nije Osijek! Ali jest, pazite sad’ – Kopački rit!?

1 min read
Tlak zraka je visok, vjetra nema, nema ciklona, nema provjetravanja, prolaska fronti..., nizao je meteorolog Darijo Brzoja
kopački rit

Mjerne postaje u nekoliko hrvatskih gradova i mjesta zabilježile su onečišćen zrak. Zadnjih nekoliko dana zbog vremenskih uvjeta imamo situaciju da nam se sav zrak zadržava pri dnu i da zato imamo povišene koncentracije lebdećih čestica – kazao je Marko Marić iz NZJZ-a Andrija Štampar za Dnevnik.hr.

Tlak zraka je visok, vjetra nema, nema ciklona, nema provjetravanja, prolaska fronti…, nizao je meteorolog Darijo Brzoja, a onda mjerna postaja u zagrebačkim Dugavama mjeri 30 mikrograma po ‘kubiku’, u odnosu na godišnje dopuštenih 25.

Dnevnik.hr, ‘pretresajući’ zagrebački slučaj Dugava, dodaje na kraju kako je u Puli, Zagrebu, Kutini, Slavonskom Brodu, Kopačkom ritu i u Koprivnici bilo najviše PM 2,5 lebdećih čestica, koje su najsitnije i prodiru duboko u pluća, što ih čini opasnima za plućne bolesnike, dočim nisu ni za najzdravije.

Inače…

PM10 ili ‘grube čestice’ su one koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), primjerice prašina ili pelud. Mogu sadržavati željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije.

PM2,5 ili ‘fine čestice’ su opasnije jer su manje. Nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi, grijanje na drva ili ugljen…), a mogu sadržavati sulfat, nitrat, amonijak, organski i elementarni ugljika, teške metale (olov, mangan, bakra, kadmij, cink, nikl, vanadij i krom).

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)