19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Sjećanje na žrtve raketiranja Bizovca 1991. godine! Lukić: Počinitelji nisu privedeni…

2 min read
Iako je od počinjenog zločinačkog djela prošla trideset i jedna godina počinitelji ovog zlodjela nisu privedeni hrvatskom pravosuđu i osuđeni za svoj čin, istaknuo je zamjenik župana Mato Lukić.

U spomen na 7. studeni 1991. godine kada su zrakoplovi JNA raketirali naselje Bizovac, danas (7. studenog 2022. godine) su na mjesnom groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve žrtve tog zločinačkog čina.  Uslijed napada devet  je osoba smrtno stradalo, a dvadeset i četiri su osobe ranjene. Obilježavanju su uz načelnika Općine Bizovac Srećka Vukovića nazočili saborski zastupnik Goran Ivanović, zamjenik župana Mato Lukić, pripadnici policije, obitelji nastradalih te ostali građani.

– Bizovac se na današnji dan 7. studenoga iznova prisjeća jednog od najgorih dana u svojoj dugoj povijesti – raketiranja ovog mjesta tijekom Domovinskog rata. Toga dana poginulo je osmero ljudi, a 24 je ranjeno. Svake godine na ovaj dan u ljudima bizovačkog kraja  bude se tužna sjećanja na tragediju koja se u vrijeme Domovinskog rata u ovom pitomom i mirnom slavonskom selu dogodila 7.11.1991. godine. Točno u 13,12 sati iz pravca Đakova prema Bizovcu, doletjela je grupa od 5 vojnih zrakoplova tzv. Ratnog zrakoplovstva Jugoslavenske armije. U jednom trenutku 3 zrakoplova izvela su zračni napad na tadašnji hotel „Termia“ kojom prilikom su izbacili dvije avio bombe tzv. „krmače“ od 500 kg, dvije od 250 kg i ispalili 6 komada raketa. Uslijed siline detonacija u predvorju hotela poginuo je Josip Marinić (rođen 15.06.1960.) pripadnik ZNG Baranjsko-međimurskog bataljuna dok je teške tjelesne ozljede zadobilo više osoba.

Preostala 2 zrakoplova izvela su zračni napad na željezničku postaju Bizovac te tom prilikom raketirali i kuće u neposrednoj blizini. Od raketiranja teške tjelesne ozljede zadobila je jedna osoba. Nadalje, u 15,15 sati dok je trajao očevid iz pravca Našica prema Bizovcu doletjela su ponovna 2 zrakoplova koja su izvela zračni napad i tom prilikom raketirali sa 12 raketa centar Bizovca i policijski prometni punkt – kazao je u prisjećanju na tragične događaje načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković.

Iako je od počinjenog zločinačkog djela prošla trideset i jedna godina počinitelji ovog zlodjela nisu privedeni hrvatskom pravosuđu i osuđeni za svoj čin, istaknuo je zamjenik župana Mato Lukić.

– Prije 31 godinu u Bizovcu se dogodio nezapamćen zločin za ovo malo slavonsko mjesto tijekom kojeg je JNA, u nekoliko navrata, borbenim avionima raketirala civilne ciljeve, uslijed čega je smrtno stradalo osmero ljudi, a ranjeno njih 24. Nažalost, kao i u nekim drugim mjestima diljem Hrvatske, nitko za ovaj zločin nije odgovarao. Zato se mi danas prisjećamo njihove žrtve i zahvaljujemo im za slobodu koju uživamo. Istinu o Domovinskom ratu uvijek ćemo prenositi naraštajima koji dolaze jer je ona temelj naše današnje državnosti – rekao je Lukić.

Tekst i foto: OBŽ