28. studenoga 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kako izgleda naaaajljepša mačka? Ili mačak? U Portanovu u subotu dolaze šampionske mačke!

2 min read
- Uz spomenute pasmine Maine Coon i Bengalsku mačku, bit će prikazane Perzijska, Britanska kratkodlaka, Britanska dugodlaka mačka, Sveta Birma, Sfinks, Neva Masquerada i Ragdoll. Revijalna izložba na 1. katu Portanove za posjetitelje će biti otvorena od 10 do 18 sati - stoji na kraju u pozivu.

– Savez felinoloških društava Hrvatske u subotu, 12. studenoga, u Trgovačkom centru Portanova u Osijeku organizira revijalnu izložbu mačaka na kojoj će predstaviti najbolje što trenutno nude domaći uzgajivači, preko 40 šampionskih primjeraka svih starosnih razreda – najavljuju u pozivu iz Saveza felinoloških društava Hrvatske ponajveću izložbu mačaka, a koja će se održati u Portanovi.

– Na izložbi će, između ostalih, sudjelovati Maine Coon Ash iz Hunter’s Enigme, najstarije i posljednjih godina najuspješnije domaće uzgajivačnice ove pasmine. Ash je jedan od trenutno najuspješnijih Maine Coona u Hrvatskoj i potomak je jedinstvenih linija iz Amerike i Japana. Već kao mačić osvajao je Best In Show titule kao najljepši mačić izložbe, te tako stekao trajnu titulu Junior Winnera (JW). Također je redovito dobivao i titulu Best In Variety, koja se dodjeljuje među mačkama iste pasmine natječu unutar iste boje ili grupe boja, bez obzira na starost… – nastavlja se u pozivu, gdje se dodaje kako je Ash nastavio nizati uspjehe i kao odrasli mačak.

– …trenutno nosi titulu međunarodnog šampiona (International Champion – IC), uz brojne titule Best In Variety, Best In Show, Best of Best u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji i Mađarskoj. Kako bi osvojio titulu Best In
Show, morao je pobijediti sve mužjake iz iste kategorije mačaka, a za osvajanje titula Best of Best i ostale odrasle mužjake i ženke iz ostalih kategorija.

– U Portanovu stiže i Taska Exotic Leopard, najtrofejnija Bengalska mačka u Hrvatskoj, koja nakon osvojene 21 izložbe u šest europskih zemalja nosi titulu „Supreme Championa“, 17 titula „Best In Variety“, sedam „Best In Show“, te naslov Nacionalnog pobjednika 2018. godine. Nosi i prestižnu titulu svjetske felinološke organizacije FIFe, DVM (Distinguished Variety Merit), nakon što je na međunarodnim izložbama najmanje 10 puta izabrana za najljepšu Bengalsku mačku. Taska dolazi iz uzgajivačnice Exotic Leopard iz Siska, koja je značajne uspjehe postigla i s Taskinim potomcima, vrlo uspješnim izložbenim mačkama.

– Taskin otac, Supreme Champion Ingoy’s Bacardi, koji je uvezen iz Norveške također dolazi na izložbu u Osijeku.

– Uz spomenute pasmine Maine Coon i Bengalsku mačku, bit će prikazane Perzijska, Britanska kratkodlaka, Britanska dugodlaka mačka, Sveta Birma, Sfinks, Neva Masquerada i Ragdoll. Revijalna izložba na 1. katu Portanove za posjetitelje će biti otvorena od 10 do 18 sati – stoji na kraju u pozivu.

Cijena ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje.

Foto: Savez felinoloških društava Hrvatske (ustupljeno za objavu)