5. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vatrogasci slavonskog grada bez plaća! Štrajk je blizu!? Političari se sastaju sljedeći tjedan!?

2 min read
Tamošnje članove sindikalne podružnice posjetile su, dodaje SDLSN RH, predsjednica i glavna tajnica Iva Šušković i Marija Dill Bračić.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske na svojim je mrežnim stranicama javio kako su vatrogasci Nove Gradiške, djelatnici tamošnje Javne vatrogasne prostojbe, njih 16-oro, za sada još uvijek bez plaća za listopad ’22., iako je prošao petnaesti dan sljedećeg mjeseca, zakonski rok isplate plaće za prethodni mjesec.

Sukladno tome, SDLSN RH pokrenuo je, dodaje se, postupak mirenja u kolektivnom radnom sporu s Gradom Nova Gradiška i JVP-om Nova Gradiška, navodi se, zbog neisplate listopadske plaće zaposlenicima JVP-a Nova Gradiška u zakonskom roku.

Tamošnje članove sindikalne podružnice posjetile su, dodaje SDLSN RH, predsjednica i glavna tajnica Iva Šušković i Marija Dill Bračić.

U tekstu se navodi kako plaće djelatnicima JVP Nova Gradiška nisu povećane posljednjih 10-ak godina, a nisu, tvrde, isplaćivane niti naknade za pasivna dežurstva. Grad Nova Gradiška, nastavlja se u tekstu, kao poslodavac je kompromisno pristao povećati koeficijente složenosti poslova zaposlenicima, ali nije dobro definirao poziciju u gradskom proračunu.

Zapovjednik vatrogasaca je u lipnju, navode iz Sindikata, upozoravao na potrebne promjene i osiguranje sredstava, ali od toga, čini se – ‘ćorak’.

– Samo sindikati imaju pravo pozvati na štrajk i provesti ga zbog neisplate plaće do dana dospijeća. Štrajk smije započeti nakon okončanja postupka mirenja koji mora završiti u roku pet dana. Ako Grad Nova Gradiška u razdoblju trajanja postupka mirenja isplati plaće, do štrajka neće doći, a ako ne, nastavljamo s akcijama – poručila je predsjednica SDLSN RH Iva Šušković, stoji na mrežnim stranicama Sindikata.

Portal Danas.hr kontaktirao je novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića, navodeći njegovu izjavu u kojoj stoji da su vatrogasci – ‘potrošili svoj novac kojeg su planirali za ovu godinu, u devetom mjesecu. Mi njima moramo osigurati negdje oko 600 tisuća kuna, ali rebalansom. Sjednica Gradskog vijeća je idući tjedan i to ćemo riješiti – kazao je gradoaačelnik, navodi portal Danas.hr.

Foto: Pixabay (ilustracija)