29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Tužno sjećanje na žrtve Ernestinova

2 min read
U spomen na te događaje, ratne 1991. godine, danas (20. studenog 2022. godine) su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja u Parku skulpura u Ernestinovu.

Na današnji dan, prije 31 godinu, unatoč velikim otporima, hrvatske su snage bile slomljene, mještani prognani iz svojih domova, a cijelo Ernestinovo je opustošeno, razoreno i spaljeno.

U spomen na te događaje, ratne 1991. godine, danas (20. studenog 2022. godine) su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja u Parku skulpura u Ernestinovu.

Uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja to su učinili župan Ivan Anušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić, predstavnici braniteljskih udruga i ostali građani.

– Današnji dan, 20. studeni je na ovom području južne obrane grada Osijeka, bio jedan od najtežih tijekom Domovinskog rata. Pad Ernestinova i Seleša, Laslovo je ostalo u okruženju, nastavljena je borba za Antunovac, a civili su izašli iz Ivanovca. Uspjeli smo tada zadržati položaje u Antunovcu i Ivanovcu, a nažalost, u Ernestinovu je poginulo daleko najviše hrvatskih branitelja u jednom danu te ih je mnogo i ranjeno. Padom Vukovara znali smo da nam predstoje teški dani, međutim uspjeli smo obraniti Osijek, što je bio ključ, no uz veliki broj stradalih koji su prije 31 godinu ostavili svoje živote za slobodu Hrvatske. Zaboraviti nećemo nikada, kao ni oprostiti u ovom trenutku jer nitko od krvnika oprost nije niti tražio, kao što nisu iskazali žaljenje za sve ono učinjeno 90-ih godina.  Također, još uvijek nije rješeno pitanje 1821 nestalog za koje odgovorni točno znaju gdje su njihovi posmrtni ostaci, kao i pitanje ratnih zločinaca koji slobodno šetaju, a koji su počinili strahovite ratne zločine. Tek kad to bude riješeno možemo razgovarati o oprostu, pomirenju i daljnjem suživotu sa srpskim narodom i stanovnicima koji ovu državu vide kao svoju te su je spremni poštovati – kazao je župan Anušić.

U ratu je u Ernestinovu poginula 41 osoba, među kojima su hrvatski branitelji, civili, djeca, a nažalost i nerođena djeca, dok se još uvijek traga za šest nestalih.

– Osjećaj koji nas ispunja svakog studenog posljednju 31 godinu je tuga, sjeta, ali i ponos na naše branitelje koji su u temelje slobodne nam Republike Hrvatske utkali ono najdragocjenije, svoje živote. Prema njima osjećamo veliku zahvalnost zbog koje se svi zajedno moramo truditi kako bismo u zajedništvu i slozi obnavljali naše selo te našim mladima ostavili svijetliju budućnost, ali ih i učili istinskim vrijednostima Domovinskog rata – istaknula je načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić.

Tekst i foto: OBŽ


Facebook Comments