29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nestašica jednog kortikosteroida, jakog antibiotika, jednog lijeka za snižavanje masnoća u krvi…

1 min read
...do nestašice došlo zbog povećanje potrošnje i poremećaja u lancima nabave.

Manjka izvjesnog antibiotika, vrlo čestog kortikosteroida, jednog lijeka za snižavanje masnoća u krvi, izvjesnog antireumatika…, doznaje i piše danas portal Danica.hr, dodajući da je do nestašice došlo zbog povećanje potrošnje i poremećaja u lancima nabave.

Kako piše portal Danica.hr, manjka antibiotika Zinnata od 500 mg, kojeg proizvodi Glaxo. U pitanju je snažan atibiotik za kojim se poseže kada drugi ‘zakažu’, piše portal. A nestašica tog antibiotika očekuje se da će trajati do travnja ’23. Razlog? Povećana potrošnja!?

Tvrtka Merck prijavila je privremenu nestašicu Decortina od 5 i 20 mg. Riječ je o kortikosteroidu, protuupalnom lijeku, a koji bi se trebao u ljekarnama pojaviti do sredine prosinca.

Nestašicu Torvasa od 10 i 20 mg prijavio je i hrvatski Belupo. Taj se lijek propisuje za regulaciju, odnosno snižavanje masnoća u krvi. Razlozi su povezani s proizvodnjom, piše portal, dodajući da ga se u ljekarnama očekuje do kraja siječnja.

I na kraju, Sanofi javlja nestašicu lijeka Arava od 10 mg. Tu se radi o poznatom antireumatiku. Lijeka neće biti do početka veljače iduće godine.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)