5. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zabijelili se vrhovi Papuka! Ali, to nije izlet za ‘salonske planinare’! Hoće li i Jankovac uskoro?

1 min read
- S Vrha Papuka stiže uvod u ovogodišnju zimsku bajku… - napisali su sinoć na Facebooku iz Javne ustanove Park prirode Papuk.

Omiljeno izletište Slavonki i Slavonaca, svakako Osječanki i Osječana, nakon objavljenih fotografija Parka prirode na Facebooku, razvidno je, djelomično je od jučer – pod snijegom.

– S Vrha Papuka stiže uvod u ovogodišnju zimsku bajku… – napisali su sinoć na Facebooku iz Javne ustanove Park prirode Papuk, dijeleći i tri fotografije zabijeljenih dijelova Papuka, što samo može značiti i kako će Jankovac odskora možda biti pod snijegom.

A tada jezero, njegova šetnica i svakako vodopad Skakavac, postaju posebno čarobni.

Jedan od najviših, ali ne i najviši vrh Papuka, inače, jest Ivačka glava, na 913 metara nadmorske visine. Od Jankovca do njega je oko 2 sata, ali to nisu putevi za ‘salonske planinare’, posebno ne po snijegu. Nipošto ne preporučujemo nestručnima, jer HGSS i bez njih ima posla. Najviši vrh Papuka je – Papuk, na 953 metra nadmorske visine.

A kada govorimo o Jankovcu, izletištu do kojeg se može automobilom, cestom… što također valja prethodno provjeriti kod snježnih oborina, tamošnji planinarski dom je na 475 metara nadmorske visine, značu gotovo upola niže od ‘pravih vrhova’.

No, i tamo će snijeg zacijelo ove zime, uskoro…

Foto: PP Papuk, Facebook (screenshot)