3. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Pad aviona MIG-21! Uzrok nesreće otkazivanje motora? Selak za Index: “Ne postoje stari ili novi avioni…”

3 min read
Tportal navodi da su se oba pilota uspjela katapultirati, te da je jedan odmah pronađen, dok se za drugim još traga.

UPDATE, 18:00

MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva srušio se danas nedaleko Slatine, u Slavoniji. Malo nakon pada aviona, oko 14 sati, jedan od dvojice pilota odmah se javio, dočim se za drugim tragalo. U potragu su odmah uključeni vojska i HGSS, da bi piloti uskoro bili pronađeni, oba živa i izvan životne opasnosti. Katapultirali su se na vrijeme.

– Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio danas 6. prosinca 2022. tijekom planske obučne aktivnosti u Virovitičko-podravskoj županiji prevezeni su helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s mjesta nesreće u Zagreb te sanitetskim prijevozom prebačeni na daljnju medicinsku obradu – javio je MORH, kao svoje finalno priopćenje.

– Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine u Virovitičko-podravskoj županiji uspješno su se katapultirali i prizemljili. Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti i bit će prevezeni u bolnicu na liječnički pregled. Na mjesto nesreće sa zadaćom potrage i spašavanja odmah su bila upućena dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171 SH, pripadnici Pukovnije Vojne policije te bespilotne letjelice. Angažirane su bile i operativne snage sustava civilne zaštite: Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, a na teren su upućeni i policijski službenici i lovci. Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima – javili su malo prije toga iz MORH-a.

A uskoro će biti više informacija. Jer…

– Uslijed novonastalih okolnosti, odnosno pronalaska pilota HRZ-a te njihovog prijevoza u bolnicu u Zagreb, konferencija za medije povodom pada aviona HRZ-a MiG-21 održat će se u vojarni „pk Marko Živković“ na Plesu, u utorak 6. prosinca 2022. u 19,00 sati. Konferenciji za medije nazočit će ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

— — — — —

UPDATE, 16:10

Nakon velike potrage pronađena su oba pilota. Piloti su živi, doznaje Index.hr.

— — — — —

UPDATE, 15:30

– U potrazi za palim zrakoplovom u Virovitičko-podravskoj županiji, sudjeluju stanice Požega, Bjelovar i Orahovica dok su u dolasku stanice Zagreb, Zlatar Bistrica, Varaždin, Čakovec, Novska, Slavonski Brod, Vinkovci i Osijek – javlja HGSS.

— — — — —

Uzrok nesreće i pada hrvatskog aviona MIG-21 navodno je otkazivanje motora, neslužbeno doznaje i javlja Jutarnji list.

U ovom trenutku poznato je tek da se srušio hrvatski MIG-21. Traje potraga, neslužbeno, za jednim od dvojice pilota. S jednim je, navodno, uspostavljen kontakt. Uspješno se katapultirao, neslužbeno se doznaje. U tijeku je potraga za drugim pilotom.

Tportal navodi da su se oba pilota uspjela katapultirati, te da je jedan odmah pronađen, dok se za drugim još traga.

– Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji – javlja MORH i nastavlja…

– Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji.

– Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

– Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima.

Neslužbeno se doznaje kako je na mjesto događaja upućen helikopter Hrvatske vojske, a očekuje se brzo uključivanje HGSS-a u potragu.

Index je o padu MiG-a kontaktirao poznatog vojnog pilota Ivana Selaka, koji kaže kako pretpostavlja da se dogodio neki tehnički problem, da nije bitno je li avion novi ili stari, već je li ispravan…

– …svašta je moguće, primjerice da ptica uleti u motor. Prema onome što ja znam je da su oba pilota iskočila… Što se tiče aviona, nije bitno jesu li novi ili stari. Ne postoje stari ili novi avioni, već ispravni ili neispravni. Nema šanse da je netko odobrio let na neispravnom avionu. Događaju se i padovi F-35 aviona, najnovijih modela – kazao je Selak za Index.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija), MORH (screenshot)