28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gripa u Hrvatskoj ’22.! Malo!? Ali polovica svih slučajeva stigla u prethodnom tjednu!

1 min read
- Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U subtipiziranm uzorcima prevladava virus gripe A/H3N2.

– U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 4. prosinac 2022. godine, u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 104 prijava oboljelih od gripe, od čega je 50 prijava zaprimljeno u 48. tjednu 2022. godine – javlja jučer HZJZ i nastavlja…

– Tjedna izvješća pristigla su iz gotovo svih županija. Najveća stopa prijave gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Istarskoj, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

– Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U subtipiziranm uzorcima prevladava virus gripe A/H3N2.

– Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A – zaključuje se.

Foto: Pixabay (ilustracija)