29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO ‘Essekerski recepti’! Danas pripremamo ‘granatir marš’! Bit će ovo sjajni blagdani!

2 min read
Najavili smo kako će ekskluzivno za čitatelje portala OsijekExpress.com, a ususret blagdanima, vremenu adventa, potom Božiću, Novoj godini…, prenijeti svakoga tjedna recept, kojim će blagdani postati ‘essekerskiji’.

Kako smo vam i najavili, danas je dan za još jedan pravi osječki, ‘essekerski’ recept, ovoga puta za jedno ‘obično jelo’, za jedan ‘standard’ iz omamine kuhinje, iz vremena kada se ‘ljubilo ruke’ pri pozdravu dame na ulici, ali na način na koji samo ova djeca znaju pripremiti. Danas je dan za blagdanski recept iz ‘knjižice’ učenica i učenika osječke Ugostiteljsko-turističke škole.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Učenice i učenici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škola, Osijek, kuhaju, peku i čuvaju tradiciju u pokaznom praktikumu RCK, u sklopu projekta „Što ćeš danas jesti?“ Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba iz Osijeka. Sudjeluje oko 75 učenika, koje kroz recepte vode nastavnica slastičarstva Marina Majdenić te nastavnici kuharstva Spomenka Dundović i Zdravko Perković.

Najavili smo kako će ekskluzivno za čitatelje portala OsijekExpress.com, a ususret blagdanima, vremenu adventa, potom Božiću, Novoj godini…, prenijeti svakoga tjedna dva recepta, kojima će blagdani postati ‘essekerskiji’. Tako za vas danas učenice i učenici Ugostiteljsko-turističke škole pripremaju ‘granatir marš’.

Grenadier march – Granatir marš

Sastojci: Jaja 10 kom, Glatko brašno 1 kg, Sol 40 g, Krumpir 750 g, Crveni luk 150 g, Crvena mljevena paprika 2 žlice, Sol 5 g, Papar 1 g

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Priprema domaćeg tijesta: Prosijte brašno u zdjelu i dodajte sol. U sredini načinite udubinu i u nju razbijte jaja. Pomalo u jaja umiješati okolno brašno i miješati rukama da se svi sastojci dobro povežu. Tijesto premjestiti na pobrašnjenu radnu plohu. Tijesto mijesiti gurajući ga od sebe i opet prema sebi dlanovima. Mijesiti čvrsto i uporno 15 minuta kako bi tijesto postalo glatko i rastezljivo. Oblikovati kuglu od tijesta i prekriti ju posudom u kojoj se mijesilo i ostaviti da odmori pola sata. Odmoreno tijesto razvaljati na debljinu od 2 mm te kidati na trgance od 2*2 cm. Tako oblikovane trgance skuhati u kipućoj vodi.

Granatir: Oguliti i skuhati krumpir. Popirjati luk na masnoći i dodati mljevenu papriku. Dodati krumpir rezan na kockice 1.5*1.5 cm te ga miješajući lagano zdrobiti kako bi ostalo komadića i pirea. Podliti s malo vode u kojoj se kuhao krumpir i promiješati. Dodati skuhano tijesto, začiniti i dodati još crvene paprike. Granatir ostaviti da odstoji 15 min i poslužiti ga.

Pogledajte fotografije…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Foto: RCK UTŠO (screenshot) & OsijekExpress.com