29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hajdukovićevo otvoreno pismo Šeparoviću o eventualnoj obuci ukrajinskih vojnika u RH…

2 min read
Poštovani predsjedniče Ustavnoga suda Republike Hrvatske gospodine Šeparoviću... - počinje pismo Hajduković.

Eventualna obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj tema je otvorenog pisma osječkog zastupnika u Hrvatskom saboru, predstavnika Socijaldemokrata, Domagoja Hajdukovića, kojeg prenosimo u cijelosti… Otvoreno pismo upućeno je dr.sc. Miroslavu Šeparoviču, predsjedniku Ustavnog suda RH.

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU USTAVNOG SUDA REPUBLIKE DR. SC.  MIROSLAVU ŠEPAROVIĆU

Poštovani predsjedniče Ustavnoga suda Republike Hrvatske gospodine Šeparoviću,

dana 24. studenoga 2022. u Hrvatski sabor, u proceduru , upućen je Prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini „EU MILITARY ASSISTANCE MISSION –UKRAINE“ (u daljnjem tekstu Odluka).

Ustavna osnova za donošenje Odluke su odredbe članka 7. stavak 3. i 5. Ustava Republike Hrvatske koji propisuju suradnju Vlade Republike Hrvatske i Predsjednika Republike Hrvatske u pitanjima koja se odnose na prelazak i ulazak oružanih snaga država saveznica na teritorij Republike Hrvatske , kao i na prelazak Oružanih snaga Republike Hrvatske i njihovo djelovanje izvan granica Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske je dana 22. studenog 2022. izdao priopćenje u kojem je osporio ustavnost zahtjeva za njegovu suglasnost, budući da mu je isti uputio ministar obrane, a ne predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Na žalost, svjedoci smo da o ovako važnom pitanju koje, se odnosi i na nacionalnu sigurnost Hrvatske dva najvažnija aktera kojima je Ustav RH povjerio odgovornost nisu do današnjeg dana tu odgovornost preuzeli i time prouzročili svojevrsnu ustavnu krizu.

Budući da prema Ustavu RH Ustavni sud, između ostaloga prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti izvješćuje Hrvatski sabor, saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec uputila Vam je dopis dana 30. studenoga 2022. za zamolbom da se očitujete jesu li su u konkretnom slučaju uočene pojave neustavnosti ili nezakonitosti, bilo u meritumu, bilo u proceduri.

Sa žaljenjem konstatiram da je odgovor od Ustavnoga suda stigao u formi kratkog dopisa u kojem se saborskoj zastupnici obraća predstojnica Ureda gđa Ksenija Podgornik suhoparnim, birokratskim odgovorom.

Smatram da, ako i je u skladu sa Poslovnikom o radu Ustavnoga suda, da se u ovom konkretnom slučaju  radi o grubom propustu. Također, radi se o pitanju koje je poprilično zaokupilo i podijelilo javnost Hrvatske i držim da je Ustavni sud obavezan u ovakvim slučajevima svojim autoritetom razriješiti možebitne nedoumice.

Stoga, kao saborski zastupnik  kojem je, kao i ostalim zastupnicima u Hrvatskom saboru Ustav Republike Hrvatske povjerio odgovornost donošenja takvih odluka , postavljam jednostavno pitanje: Jesu li prilikom procedure pripreme Prijedloga Odluke uočene pojave neustavnosti?

Foto: Socijaldemokrati (screenshot)