14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HALMED povukao iz ljekarni lijek protiv bolova: Sigurnost pacijenata nije ugrožena…

1 min read
- Trenutačno je u prometu dostupan drugi lijek istog sastava i jačine drugog proizvođača, stoga povlačenje predmetne serije lijeka ne utječe na redovitu opskrbu tržišta.

– Tvrtka JGL d.d., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Deksketoprofen JGL 25 mg filmom obložene tablete, na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serije 34406N3 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni – javio je jučer HALMED i dodao…

– Serija lijeka povlači se jer je prilikom ispitivanja u Odjelu službenog laboratorija za provjeru lijekova (OMCL) HALMED-a ustanovljen rezultat izvan specifikacija za parametar oslobađanje djelatne tvari. Predmetna neispravnost potencijalno može utjecati na smanjenu učinkovitost navedene serije lijeka, međutim sigurnost pacijenata nije ugrožena.

– Trenutačno je u prometu dostupan drugi lijek istog sastava i jačine drugog proizvođača, stoga povlačenje predmetne serije lijeka ne utječe na redovitu opskrbu tržišta.

– Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

– Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije – zaključuje se u priopćenju.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)