2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Važni savjeti pred blagdane! I inače: Koji lijekovi ne idu uz alkohol?

3 min read
Kod nekih je riječ tek o smanjenom učinku, ali kod nekih bi uzimanje alkohola, paralelno s terapijom, moglo ugroziti i život, upozorava Science Alert, prenosi N1.

Prvo i osnovno – nismo liječnici. Ovo je dobro pročitati, ali samo liječnik može dati mjerodavne informacije. Ili ljekarnik.

Blagdani su prilika za čašicu, nazdravljanje…, ali uzimate li lijekove, to nije najmudrije što trebate učiniti. Napokon, postoje lijekovi i koji nikako ne idu uz alkohol. Određeni lijekovi u kombinaciji s alkoholom mogu ostaviti razne posljedice.

Kod nekih je riječ tek o smanjenom učinku, ali kod nekih bi uzimanje alkohola, paralelno s terapijom, moglo ugroziti i život, upozorava Science Alert, prenosi N1.

Jer, pošto popijete lijek, on ide k želucu, potom ga organizam ‘prenosi’ u jetru. Tu se lijek metabolizira i razgrađuje, prije ulaska u krvotok. Neki lijekovi metaboliziraju se više, što znači da nedovoljno lijeka dospije do krvotoka, a neki metaboliziraju se manje, što znači da u krvotok dospije veća doza.

1. Lijekovi + alkohol = umor, koma, smrt – uz lijekove koji utječu na živčani sustav i umanjuju stimulacije, alkohol može imati kumulativne efekte. Mogu vas zajedno učiniti pospanima, usporiti puls i disanje, a u ekstremnim slučajevima dovesti do kome ili smrti. Tu pripadaju lijekovi protiv depresije, anksioznosti, shizofrenije, boli (osim paracetamola), poremećaja spavanja, alergija…

2. Lijekovi + alkohol = dodatni efekti – primjer za ovo je tableta za spavanje zolpidem. Rijetke, ali ozbiljne nuspojave tih tableta uključuju neobično ponašanje tijekom sna, kao što je jedenje, vožnja ili hodanje u snu, a to postaje vjerojatnije ako se uz njih konzumira i alkohol, piše N1.

3. Lijekovi + craft pivo ili pivo iz kućne radinosti = visoki krvni tlak – za neke lijekove problem su određene vrste alkohola. Primjeri uključuju neke antidepresive, kao i lijek protiv Parkinsonove bolesti kao i neke lijekove protiv raka. Ti inhibitori, piše N1, reagiraju samo na određene vrste craft piva, belgijskih, korejskih, europskih i afričkih, kao i piva i vina iz kućne radinosti. Jer, navodi nadalje N1, ta pića imaju visoke razine tiramina, a inhibitori u lijekovima sprječavaju njegovu razgradnju, što povećava razine u organizmu i dovodi do porasta krvnog tlaka.

4. Lijekovi + alkohol = posljedice čak i nakon što ih prestanete piti – pijete li alkohol dok uzimate takve lijekove, može doći do mučnine, povraćanja, crvenila u licu i vratu, osjećaja nedostatka zraka i vrtoglavice, ubrzanog pulsa ili sniženog krvnog tlaka, amože se dogoditi čak i nakon što ih prestanete uzimati. Tu spadaju metrodinazol, acitretin… Potonji se u organizmu razgradi u drugu supstancu – etretinat, a alkohol povećava razinu etretinata. Etretinat može uzrokovati urođene mane.

Alkohol i kontracepcijske pilule – Općenito je sigurno koristiti alkohol dok pijete kontracepcijske pilule, jer on ne utječe direktno na funkciju pilule. Ali, pazite da ne povraćate od alkohola. Ili da zbog alkohola ne zaboravite popiti pilulu na vrijeme.

Alkohol i antibiotici – problem se odnosi samo ne metrodinazol i linezolid. U drugim slučajevima alkohol neće utjecati na njihovu funkciju. Ali, svejedno – nije mudro piti i jedno i drugo. A lijekove morate.

Detaljniji tekst pročitajte OVDJE.

Foto: Pixabay (ilustracija)